Roudnice nad Labem plánuje opravu zchátralého barokního pivovaru

Zchátralý pivovar naproti nádraží v Roudnici nad Labem by měl obyvatelům i turistům sloužit především jako kulturně-společenské centrum. Letos by měl mít hotovou provizorní střechu, pak bude vysychat. Přesto už teď město připravuje možnosti dalšího využití.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zchátralý pivovar v Roudnici nad Labem radnice postupně opravuje

Zchátralý pivovar v Roudnici nad Labem radnice postupně opravuje | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Pojali jsme celou hmotu pivovaru tak, že se zachová jeho původní ráz, ať už jde o tvar střechy, její výšku nebo uspořádání fasády. Snoubíme tam funkce pro lidovou školu umění, pro nějaké výstavní prostory, zařízení pro stravování, ubytování a kulturní sál,“ představuje základní záměr projektant Josef Filip.

„Měl by tam být malý pivovar s restaurací, který přivede turisty. Uvažujeme o tom, že v podkroví by mohlo vzniknout několik luxusních bytů. Měly by tam být nějaké zajímavé obchody ve vazbě na informační centrum,“ doplňuje místostarosta Zdeněk Kubínek z ODS.

A co na možnosti využití pivovaru říkají místní obyvatelé? „Využití určitě by bylo, ale já hodně jezdím vlakem, takže parkoviště je úplně to nejzásadnější.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánované opravě zchátralého pivovaru v Roudnici nad Labem informovala reportérka Gabriela Hauptvogelová

„Využití na byty bych asi nevolil. Myslím, že kulturní sál Roudnice potřebuje. Žáci když mají jezdit na své maturitní plesy do Litoměřic, tak to je trochu z ruky,“ říkají.

O konečné podobě chce ještě vedení města s lidmi diskutovat. Všechno je ale především otázkou peněz. Bývalé vedení města nechalo zbourat střechu v havarijním stavu. Proti tomu se zvedla vlna odporu. Podle restaurátora a radního za sdružení Společně pro Roudnici Jiřího Brodského má cenu památku zachránit.

„Zvenku to nevidíme. To způsobila první republika, která to zjednodušila do celkem nezajímavého tvaru. Ale památkové prostory jsou uvnitř. Tam je baroko, tam je 19. století i s litinovými sloupky, s hvozdem. Asi velmi cenná je sladovna,“ popisuje.

Město ruinu koupilo v dražbě loni na podzim a provizorní střecha by měla být hotová ještě letos. Bude stát zhruba šest milionů. Město využívá i peníze od ministerstva kultury a kraje.

„Uvažujeme tak, že v letošním roce chceme stabilizovat budovu. V příštím roce bude diskuse o projektu, kvalitní projekt, vyhledání dotací. A za dva, tři roky rekonstrukce, která bude trvat určitě 24 měsíců,“ dodává starosta.

Opravený pivovar by se tak mohl veřejnosti otevřít nejdřív v roce 2018.

Zchátralý pivovar v Roudnici nad Labem radnice postupně opravuje | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Gabriela Hauptvogelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme