Město Jindřichův Hradec chce zrekonstruovat zchátralý zámecký pivovar, na kterém pobýval dva roky i mladý Bedřich Smetana. Vyměnit chce vše kromě obvodových zdí.
Budova vyrostla v roce 1888 jako odbytiště piva, proto má například taneční sál. Teď tam sídlí divadelní spolek ALTA a postupně chce budovu rekonstruovat.
Podle dubnového průzkumu kyjevské společnosti Adventer Group až 90 procent podnikatelů ze svých výdělků podporuje armádu nebo přispívá na humanitární a dobrovolnickou činnost.
Loni připadlo na jednoho obyvatele 136 litrů piva, to je o šest litrů méně než v roce 2019. Za menší spotřebou stojí podle pivovarníků měnící se návyky spotřebitelů, ale i rostoucí ceny.
Na Žatecku, v „domovském“ regionu chmele, ho pěstují ve výšce 230 metrů nad mořem, chmelnice v Humpolci je položená mnohem výš. Jiné je také typické počasí.
„Na etiketu tak musíme napsat, že je to fermentovaný obilný nápoj se zvláštními přísadami. Kdybys to uvařil kdekoliv jinde, je to jasné pivo. Jen ne v Bavorsku,“ říká vlastník mnichovského pivovaru.
Pardubický pivovar ukončí k poslednímu březnu výrobu po 150 letech provozu. Jaké druhy pálenky z posledního piva uvařeného v Pardubicích vzniknou, zatím není úplně jasné.
České pivo má ve světě pořád dobrý zvuk. Čeští sládci tuto tradici úspěšně prosazují i v zahraničí a nic jim v tom nedokáže zabránit – ani ruská invaze na Ukrajinu.
Zdražování se netýká jen Budvaru. Největší český pivovar, Plzeňský Prazdroj, zdražil od 1. října většinu svých produktů zhruba o osm procent, v průměru o 1,70 koruny na půllitru.
Pivovar ve Wilberu kdysi měli, ale za dramatických okolností o něj před víc než sto lety přišli. Teď potomci českých farmářů pracují na tom, aby mohli pivo vyrábět znovu.
Vše začalo tím, že jsem dostala žízeň kvůli vedru panujícímu i ve výšce okolo 1000 metrů nad mořem. Právě sem do hor jsem utekla před parnými dny a založila novou gastroturistickou disciplínu.
Mnichovský pivovar bojuje s tenčícími se zásobami oleje, kterého je nyní v Evropě kvůli válce na Ukrajině nedostatek, zvláštním způsobem – placením v naturáliích.
Ladislav Vrtiš pomohl přivést do České republiky přibližně šest set ukrajinských uprchlíků. Do humanitární pomoci investoval osobně zhruba 300 tisíc korun, dalším půl milionem pomohl jeho pivovar.
Nálepka piva v modré barvě se podobá znaku NATO a název je slovní hříčkou: OTAN ve francouzštině znamená NATO a Otan Olutta ve finštině prostě znamená „Jdu na pivo“.
Pivovar se po dva roky pandemie potýkal s omezeními provozu hospod a restaurací. V běžné době se v nich vyčepuje v průměru 40 procent z prodejů pivovaru na domácím trhu a zbytek se prodá v obchodech.
Opatství Maredret (Belgie) ||ČTK|Vaření a jídlo|Fotočlánek
Do prodeje šlo pivo jantarové barvy Maredret Altus, při jehož výrobě se používá hřebíček a kuličky jalovce. Druhým produktem je Maredret Triplus, což je světlé pivo typu blond s koriandrem a šalvějí.
„Většinou opravdu není úplně dobrý nápad vyrábět špatné produkty... Chutná to hodně spáleně. Skoro bych řekl, že je to jako jíst náplasti,“ popsal chuť piva ředitel pivovaru Steve Fechheimer.
Pivo bude nejspíš zdražovat. Z části za to může skoro pětiprocentní inflace. Pivovary si ale stěžují i na nárůst cen surovin, energie a vody, píše deník E15. Více ve výběru z médií od Radiožurnálu.
Kromě lokálních návštěvníků láká zdejší marylandský Oktoberfest i Američany z větší dálky. Se skupinou Edelweiss si tu spokojeně podupuje i pár ze státu New Jersey.
Navzdory aktuální statistice nelze konstatovat, že by se pivovary dostaly z nejhorší situace. Meziroční růst porovnáváme s létem 2020, které bylo kvůli protikoronavirovým omezením opravdu špatné.
Budova, ve které se vařilo pivo pro hrabata i sedláky. Poslední desetiletí pivovar chátral a radnice nevěděla, co s ním. Díky novým investorům začíná jeho rozsáhlá obnova.
Brigádníci mají letos v létě větší zájem o práci v kancelářích, například v zemědělství tak lidé chybí, píše deník Mf Dnes. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.
Při dovolené na Kypru Vám možná v baru nabídnou Pivo. A bude to Pivo s velkým P a ještě psané řeckou alfabetou. Tak se totiž jmenuje kyperský minipivovar, který založili tři bratři a jejich bratranec.
Výpary z fermentačních nádob odchází do velkých tanků, ve kterých je voda s řasami. Ty mění oxid uhličitý na organické látky pro svůj růst a také kyslík. Čím déle tanky stojí, tím jsou zelenější.