Obyvatelé ulice Za Pilou v Jeseníku odmítají domovní čističky namísto kanalizace

Namísto kanalizace by lidé z ulic Za Pilou a Dlouhá hora v Jeseníku mohli mít domovní čističky. Město tak chce vyřešit odtok splaškových vod na dvou problematických místech a už se pustilo na své náklady do projektové dokumentace. Obyvatelům jedné z ulic se ale takové řešení nelíbí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čistírna odpadních vod v Hradci Králové

Čistírna odpadních vod v Hradci Králové | Zdroj: ČTK

Zatímco obyvatelé jedné ulice aktivitu vítají, rodiny žijící Za Pilou jsou rozladěné. Radnice je podle nich nutí k tomu, aby si koupili čističky za své. Někteří by se ale raději připojili ke kanalizaci.

„Oni nás tlačí do toho, že nám vypracují projekt a dodají domovní čističky, které stojí kolem 100 tisíc. My musíme zaplatit 50 tisíc. A tam jsou lidi, vdovy, které bydlí v těch domcích samy, a peníze na to třeba nemají,“ říká jeden z místních Jan Příhoda.

Město však upozorňuje, že výstavba kanalizace by byla v těchto místech extrémně náročná, ulice vede do prudkého kopce. S kanalizací nepočítá ani územní plán.

Domovní čističky odpadních vod proto radnice vyhodnotila jako nejvýhodnější řešení. Dokonce chce rodinám zaplatit až polovinu nákladů. Ale rozhodně je prý do ničeho nenutí.

„V žádném případě je do toho město Jeseník netlačí. Nicméně je nutné konstatovat, že v současné době někteří z nich porušují zákon tím, že neoprávněně nakládají s odpadními vodami,“ upozorňuje vedoucí stavebního úřadu Ladislav Cabadaj.


Zvětšit mapu
Zvětšit mapu

Andrea Švubová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme