Horní Slavkov bojuje za záchranu zchátralého kostela sv. Jiří

V Horním Slavkově na Sokolovsku dnes uspořádali Den otevřených dveří kostela sv. Jiří. Tuto kulturní památku zachvátil před 50 lety požár a od té doby postupně chátrala. Město se už 20 let snaží o její záchranu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horní Slavkov, budova městského úřadu

Horní Slavkov, budova městského úřadu | Foto: Oficiální web města Horní Slavkov

Lidem se brány kostela sv. Jiří v Horním Slavkově otevřely po několika desítkách let.

„Tuším, že tak zhruba po 40 letech, protože poté, co kostel vyhořel, byl ještě nějakou dobu užíván, než se bohoslužby přenesly do dolního kostela sv. Anny,“ říká farář Jiří Majkov z nedaleké loketské farnosti.

Návštěvníci se tak dostali do míst, která jsou běžně nepřístupná. Při této příležitosti se také sloužila mše svatá. Celebroval ji právě Jiří Majkov. Podle je mše součástí snahy o to, aby kostel znovu dostal důstojný vzhled a rozumné využití.

Město kostel postupně opravuje

Město Horní Slavkov se snaží o záchranu této historické památky už 20 let. Za pomoci státních dotací se zatím podařilo kompletně obnovit střechu a objekt odvodnit. Kolik peněz budou stát další opravy, se dá ale jen těžko odhadnout.

„Když se začalo uvažovat o obnově kostela, odhadovala se oprava asi na 150 milionů korun. Při dnešních cenách už by to možná bylo o takových 50 milionů víc,“ říká historik Rudolf Tomíček a dodává:

„My se teď soustředíme na to, abychom mohli opravit vitráže z kostela sv. Jiří, což ale znamená hlavně zajistit jejich bezpečnost. To znamená síťovou ochranu proti rozbití, které může vzniknout jakýmkoli způsobem.“

Dana Jelínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme