ČEZ zrušil zadávací řízení na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín

Firma ČEZ zrušila obří tendr na dostavbu dvou bloků Jaderné elektrárny Temelín a oznámila to uchazečům o zakázku. Energetická společnost, kde je stát většinovým vlastníkem, tento krok projednala i s vládou. Kabinet už v minulosti odmítl dát na dostavbu státní garance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín.

Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Filip Jandourek

Podle mluvčího společnosti Ladislava Kříže není za těchto podmínek možné elektrárnu dostavět.

„Dnes rozhodlo vedení ČEZu o zrušení zadávacího řízení na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín v reakci na včerejší rozhodnutí vlády o tom, že nebude poskytnuta jakákoli garance na elektřinu z tohoto zdroje,“ uvedl Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanovisko vlády přiblížil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD

„Od roku 2009, kdy byl vyhlášen tento tendr, se trh s elektřinou v Evropě velice změnil, podmínky jsou zcela odlišné. A v současnosti se nedá postavit žádná elektrárna, která by neměla veřejnou podporu,“ dodal.

Soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se účastnila americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Dalšího uchazeče, francouzskou Arevu, ČEZ z tendru vyřadil s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD se zrušením zakázky naopak mohou v budoucnosti otevřít nové možnosti: „Pravděpodobně by to bylo tak, že by se to více rozdělilo. Stavěl by se třeba jeden blok v Temelíně a potom jeden blok v Dukovanech. Ale to bude předmětem diskuze.“

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš je přesvědčený, že časem se dostaví nejen dva bloky atomového zařízení v Temelíně, ale ještě jeden v Dukovanech a taky v Bohunicích, kde by Česko mělo spolupracovat se slovenskými partnery.

Vývoj na energetických trzích je nepředvídatelný

Vláda včera vyjádřila zájem neopustit politiku jádra, ovšem bez jakéhokoliv typu státních záruk. Ministři financí a průmyslu a obchodu mají do konce roku 2014 předložit plán na další rozvoj jaderné energetiky v České republice.

„Jasně jsme řekli, že v současné době odmítáme jakýkoliv typ státní záruky. Vládě se nemůže nikdo divit po zkušenosti s podporou obnovitelných zdrojů, především solárních,“ upozornil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Týna nad Vltavou Milan Šnorek a analytik poradenské firmy ENA Jiří Gavor téma komentovali v pořadu Stalo se dnes

„To byla problematická zkušenost. Navíc vývoj na energetických trzích je maximálně nepředvídatelný, a vláda se tak těžko může zavázat na garantování cen elektřiny," zdůvodnil rozhodnutí premiér.

Ministr Mládek vidí problém zejména v tom, že ceny silové elektřiny jsou momentálně na historickém minimu. „Je to způsobeno tím, že existují obrovské dotace do takzvaných obnovitelných zdrojů, které v zásadě ničí trh s elektřinou a vedou k paradoxní situaci, kdy ceny silové elektřiny jsou nízké, ale ceny elektřiny pro finální spotřebitele relativně vysoké,“ vysvětlil.

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš už dříve uvedl, že společnost nepodepíše smlouvu o dostavbě Temelína, dokud nebude mít se státem dohodnuté zaručené výkupní ceny elektřiny nebo jiné obchodní schéma.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zrušení tendru na dostavbu JETE mluvili na Radiožurnálu vládní zmocněnec pro rozšíření Temelína Václav Bartuška a Martin Sedlák, analytik Aliance za energetickou soběstačnost

Podle vládního zmocněnce pro dostavbu Temelína Václava Bartušky v současné době neinvestuje do nedotovaných zdrojů elektřiny nikdo v Evropě.

„Dotované, především obnovitelné zdroje mají boom, ale výstavba plynových, uhelných či jaderných elektráren je vždy vázáná na nějakou formu podpory, buď veřejné, nebo přímo státní. A to se v Evropě ještě nějakou dobu nezmění,“ myslí si zmocněnec.

Rozhodnutí ČEZu zrušit tendr na dostavbu Temelína přivítal analytik Aliance za energetickou soběstačnost Martin Sedlák.

„Myslíme si, že to dává dobrý prostor pro vládu, aby si nechala konečně zpracovat jak posouzení z energetické části, tak hlavně z ekonomické části, aby se srovnaly jednotlivé možné zdroje, které by ČR mohla využívat, protože ta nám stále chybí,“ poznamenal Sedlák.

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Skupina ČEZ - čistý zisk (1999 - 2014) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Milan Kopp, mta, Martin Karlík, krw, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme