Hokejový šampionát v Bělorusku propagují billboardy po celé zemi

Už v pátek čeká Bělorusko mimořádná událost. Postsovětská republika, která je označována za poslední diktaturu v Evropě, totiž poprvé ve své historii pořádá významnou sportovní akci - hokejové mistrovství světa. Z něj bude každý den přinášet postřehy zpravodaj Petr Vavrouška.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté odehrají všech sedm utkání základní skupiny v Čižovka Aréně

Čeští hokejisté odehrají všech sedm utkání základní skupiny v Čižovka Aréně | Zdroj: ČTK

Bělorusko odpočítává poslední hodiny do začátku šampionátu. Ovšem tím, že se všechny zápasy hrají v Minsku na dvou zimních stadionech, tak zbytek země turnaj vnímá spíše na dálku.

Po celém Bělorusku jsou k vidění velké billboardy propagující mistrovství. Na hranicích celníci rozdávají zahraničním turistům informační materiály a ani v televizi se nemluví o ničem jiném.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se zpravodajem Petrem Vavrouškou před startem hokejového MS mluvil Jiří Chum

Země ale hokejem vyloženě nežije, protože začátek turnaje koliduje s výročním konce druhé světové války. Obří plakáty hokejistů se mísí zejména s portréty veteránů.

Pro prezidenta Alexandra Lukašenka jako hokejového nadšence jde ale o výjimečnou událost. Udělá všechno pro to, aby byli účastníci šampionátu a zahraniční hosté spokojení.

Hodně překvapení byli i italští hokejisté, které personál v hotelu vítal chlebem a solí.

Změna vládnutí nehrozí

Autoritativní styl vládnutí Lukašenka ale hokejový šampionát rozhodně nezmění. Stejně, jako fotbalové EURO před dvěma lety nezměnilo Ukrajinu, nebo jako letošní olympijské hry v Soči nezměnily Rusko.

Pro ochránce lidských práv půjde o vhodnou příležitost, jak upozornit na problémy a negativa běloruského režimu.

Fanoušci se ale těší především na hokej, politiku řešit nebudou.

Petr Vavrouška, Jiří Chum Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme