V Itálii sílí hlasy proti EU a euru, řada tamních farmářů je ale na pomoci z Bruselu závislá

Italští odpůrci eura mohou v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu získat i přes třicet procent hlasů. Obyvatelé Apeninského poloostrova se ale současně stále hlasitěji dožadují pomoci z Bruselu, aby je ochránil před přílivem uprchlíků z Afriky. Rozpolceni jsou také italští zemědělci. Často jsou totiž na evropských dotacích závislí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina Vantini z Verony pěstuje a prodává kiwi

Rodina Vantini z Verony pěstuje a prodává kiwi | Foto: Robert Mikoláš

„Evropská unie je pro naši ekonomiku tím nejdůležitějším. Kontrolní mechanismy, které ochraňují kvalitu potravin i produkty zemí osmadvacítky stejně jako zákazníky, a také finanční pomoc, bez toho se prostě neobejdeme,“ říká 23letý Alex Vantini z Verony.

Spolu s bratrem a otcem pracuje na rodinné farmě pěstující kiwi, ovoce, které prý jejich první zákazníci před třiceti lety nejprve považovali za brambory. Dnes už ho prodávají po celé Itálii a vyváží do řady evropských zemí, ale také za oceán.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální témata před eurovolbami v Itálii se zajímal zpravodaj Robert Mikoláš

„Kiwi prodáváme do USA, Severní Afriky nebo až do Číny. A to jen díky nejnovějším technologiím, které jsme si mohli pořídit díky evropským dotacím. Po dobu deseti let jsme totiž ročně dostávali půl milionu eur (necelých 14 milionů korun),“ dodává mladý Vantini.

Zatímco ale balí jednu krabici za druhou, na náměstích i v sálech brojí řada politiků právě proti Evropské unii a hlavně euru.

Například Beppe Grillo, známý komik a také šéf populistického Hnutí pěti hvězd, který už vloni při předčasných italských volbách získal čtvrtinu hlasů a nyní míří i do Evropského parlamentu, doslova pranýřuje etablované politické strany. A sklízí za to bouřlivý potlesk.

Grillo zároveň ale odmítá euro, které podle něho zvýhodňuje velké banky oproti malým investorům. Brusel pak v souvislosti s finančními ústavy kritizuje za to, že se málo snaží zabránit praní špinavých peněz. Pro obávanou italskou mafii je totiž bezpečnější je ukládat třeba v Německu než doma.

Bývalý komik Beppe Grillo se stal jednoznačným vítězem italských voleb. | Foto: AP, Andrew Medichini

V kampani do eurovoleb ovšem velkou roli hrají i domácí témata, především pak příliv uprchlíků z Afriky. Italské televize o tom informují prakticky každý den.

Někdy totiž jen během 48 hodin dorazí k italským břehům až dva tisíce běženců. Od začátku letošního roku jich už připlulo na třicet tisíc a další milion prý čeká v Libyi. Italové se proto bouří a požadují razantní postup. Od Říma i Bruselu.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme