Náhradní autobusová doprava mezi Libercem a Jabloncem některým lidem vadí

Kolejiště tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem je na několika místech rozkopané. Ve Vratislavicích u zastávky lékárna dnes bagr odklízí staré koleje. Potrvá rok, než bude nová trať hotová. Do té doby budou jezdit náhradní autobusy X11 a X5. Někteří cestující jsou s nimi nespokojení, nejezdí podle nich včas, jsou přeplněné a nejsou tak spolehlivé jako tramvaj.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus MHD v Břeclavi

Autobus MHD v Břeclavi | Foto: Hana Ondryášová | Zdroj: Český rozhlas

„Jezdíme dost často a bohužel ty autobusy jezdí mizerně. Tramvaj byla spolehlivá, jezdila každou čtvrt hodinu, ale tohle je katastrofální,“ tvrdí jedna z cestujících Irena Smíšková.

S manželem nejsou jediní, komu náhradní autobusová doprava za tramvaj úplně nevyhovuje. Stížnosti řeší dopravní podnik denně. Potvrzuje to jeho ředitel Oskar Zappe.

„Asi nejčastější připomínky byly na brzkou výměnu kloubových autobusů za kratší autobusy ve večerních hodinách. Krátké autobusy jezdily plné. Vyřešilo se to tím, že se posunuly výměny kloubových autobusů ve večerních hodinách asi o hodinu a půl,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

O městskou hromadnou dopravu mezi Libercem a Jabloncem se zajímala reportérka Šárka Škapiková

Stížnosti na nedodržování časů v jízdním řádu jsou také poměrně časté, podle zjištění podniku díky GPS čipům v autobusech nejde ale vždy o oprávněné připomínky.

„Přišlo zhruba pět stížností, kde si cestující stěžovali, že autobusy jely dřív. Bylo to prokázáno u jednoho autobusu, který odjel o minutu dřív,“ konstatuje Zappe.

To že jezdí autobusy později, než mají, se skutečně děje. Autobusy stojí na semaforech, mohou uvíznout v zácpě, nejsou zkrátka tak přesné jako tramvaj. „Může dojít ke zpoždění jednotlivých spojů, což nejde v podstatě žádným způsobem ovlivnit, takže je potřeba s tím počítat,“ dodává Zappe.

Opravy potrvají rok

Dopravní podnik Liberce a Jablonce zřídil speciální emailovou adresu, kam se mohou cestující obracet se stížnostmi a podněty. Náhradní doprava mezi Libercem a Jabloncem bude jezdit rok. Opravy kolejí potrvají dlouho.

„V současné době se viditelně pracuje ve Vratislavicích, kde probíhají demontáže současného zařízení tramvajové tratě a zároveň se už začíná pracovat na novém odvodňovacím potrubí, které bude napojeno do pivovarského potoka,“ popisuje provozní ředitel Ludvík Lavička.

Od Vratislavic se budou postupně muži v reflexních vestách, bagry a traktory přesouvat na obě strany, k Liberci i Jablonci, kde se budou pokládat nové koleje.

Šárka Škapiková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme