Letecké muzeum Kbely odstartovalo 46. sezonu. Získalo nové prostory i exponáty

Letecké muzeum Kbely má za sebou start nové sezony. Ta se zapíše do jeho historie, muzeum totiž získalo nové prostory pro budoucí výstavy a depozitáře. Rozšířilo se tak celkem o šest tisíc metrů čtverečních. Lidé také mají možnost obdivovat nové přírůstky ve sbírkách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecké muzeum Kbely zahájilo 46. sezonu

Letecké muzeum Kbely zahájilo 46. sezonu | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Kbelské muzeum představilo například zrekonstruovaný letoun Bohemia B5 z roku 1919, je to jediný exemplář na světě. U krémově bílého dvouplošníku v hlavní expozici se zastavovaly skupinky návštěvníků.

Obdivovali tak i mravenčí práci restaurátora Josefa Pšeničky. Ten se letadlu věnoval skoro pět let.

„Musíte se do toho ponořit a zkusit myslet tak jako ti tenkrát. Oni si s ničím nedělali starosti. Nechci pomlouvat, ale bylo to dost odfláknuté. Amatérská konstrukce se vším všudy,“ říká s nadsázkou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novinkách 46. sezóny Leteckého muzea Kbely informovala redaktorka Eva Rajlichová

Dalším přírůstkem ve sbírkách Leteckého muzea Kbely je sovětský bombardér Petljakov 2, který stojí v jednom z hangárů bývalé letecké továrny.

Tam vznikne v budoucnu další výstavní plocha. Stejně jako zmíněný bombardér se i tyto prostory budou muset nejdřív opravit. Zatím budou sloužit jako depozitář.

„Pro nás je to poměrně zásadní věc, protože z těch depozitárních prostor, které jsou venkovní, budeme postupně tyto letouny přesouvat,“ vysvětluje Aleš Knížek, ředitel Vojenského historického ústavu, pod který letecké muzeum spadá.

Letecké muzeum Kbely zahájilo 46. sezonu: československý civilní letoun Bohemia B-5 je světový unikát | Foto: Eva Rajlichová

Dlouholetí návštěvníci muzea rozšíření vítají. „Otázka je, jak to dopadne s tou rekonstrukcí. Když to dopadne takhle, určitě to bude pěkné. Každý metr pro muzeum je dobrý, protože je to tam tak naprané. A letadla budou pod střechou,“ komentují novinku.

Stěhovat letadla – i když jen o pár set metrů – je podle kurátora leteckého muzea Kbely Jana Sýkory poměrně náročné.

„Musíme to objíždět přes celé Kbely a Letňany, všude je provoz, takže je třeba vojenská policie, řezat značky a takové drobnosti. Stěhování každého letadla je tak na den,“ tvrdí.

Nové výstavní plochy v areálu bývalé letecké továrny zprovozní kbelské muzeum v řádu několika let, provoz dosavadní expozice to ale neovlivní.

Letecké muzeum Kbely zahájilo 46. sezonu | Foto: Eva Rajlichová

Letecké muzeum Kbely zahájilo 46. sezonu | Foto: Eva Rajlichová

Eva Rajlichová, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme