Počet ohlášených případů zneužívání dětí roste, přibývá i falešných obvinění

Počet případů sexuálního zneužívání na dětech rok od roku roste. Zároveň ale podle odborníků stoupá počet falešných obvinění, kdy si dítě zneužívání vymyslí. Ať už kvůli tomu, že se chce zviditelnit před spolužáky nebo se jednoduše pomstít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zneužívání dětí (ilustrační foto)

Zneužívání dětí (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Třináctileté žákyně obvinily osmdesátiletého důchodce, dříve pilota letadel, ze sexuálního zneužívání. Prý je při hodinách angličtiny osahával.

Po roce a půl vyšetřování soud vynesl podmíněný trest a důchodce se psychicky zhroutil. Až při dalším jednání u odvolacího soudu se náhodou přišlo na to, že si děvčata vše vymyslela.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problém sexuálního zneužívání dětí i falešných obvinění se zajímala redaktorka Markéta Chaloupská

„Matka jedné ‚postižené‘ řekla u zpovědi v kostele, že si to ta holka vymyslela. Kněz to samozřejmě nesmí prozradit, ale velel dotyčné matce, ať utíká na orgány činné v trestním řízení,“ říká sexuolog Radim Uzel.

Počet falešných obvinění stále roste. Přesné statistiky neexistují, ale podle expertů může být vymyšlených případů asi pět až deset procent.

Falešné obvinění jako pomsta

Soudní znalkyně Ludmila Mrkvicová upozorňuje, že lživá obvinění jsou běžná nejen ve školách, ale daleko častěji v rodinách, kde se partneři rozvádějí.

Policie loni řešila téměř 800 případů zneužívání dětí, což je o stovku více než v roce 2012. Roste ale i počet falešných obvinění. Přesné statistiky neexistují, ale podle expertů může být vymyšlených případů asi 5 až 10 procent.

„Matky se někdy domnívají, že jsou ‚majitelkami‘ dětí a chtějí se zbavit partnera, protože třeba nezpracovali, že je opustil,“ vysvětluje soudní znalkyně.

Někdy nemusí jít ani o zlý úmysl. „Dítě se třeba vrátí od tatínka z návštěvy a maminka se doptává, co dělali. Jestliže ho otec třeba umýval, maminka může zneklidnět a začne klást sugestivní nebo návodné otázky. Dítě si to nevymyslelo, ale na základě otázek, odpovídá tak, aby maminku uspokojilo,“ dodává Mrkvicová.

Malé dítě si podle ní neuvědomuje, že říká věci jinak, než to ve skutečnosti bylo. A pokud si to uvědomí, tak to neumí vyřešit. Ale odborníci to poznají.

Podle policejní psycholožky Ludmily Čírtkové není těžké dítě zmanipulovat, aby se chovalo, jak si dospělý přeje.

Výslechová místnost pro děti | Foto: Drahomíra Bačkorová

„Dost často tam bývá aktivní babička nebo tchyně. Podávají trestní oznámení a sbírají tzv. důkazy o tom, že došlo k sexuálnímu obtěžování. Často obtěžují odborníky, aby popsali příznaky, které dosvědčí, že dítě bylo sexuálně zneužíváno,“ objasňuje Čírtková.

Podle Mrkvicové by se vzrůstajícímu počtu falešných obvinění v rozvrácených rodinách dalo zabránit. „Matky by se měly zpočátku samy zamyslet, navštívit nějakého psychologa a řešit si své nedořešené partnerské problémy,“ dodává psycholožka.

Složité dokazování

Dokázat, že šlo o falešné obvinění, je mnohdy časově náročné. U dětí, které navedla matka, se to většinou ukáže po opakovaném výslechu. Jiný případ jsou ale starší děti, které se chtějí pomstít.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzrůstajícím počtu falešných obvinění ze sexuálního zneužívání dětí mluvila psycholožka a soudní znalkyně Ludmila Mrkvicová

Na případ učitelky, kterou obvinil její žák ze sexuálního zneužívání, vzpomíná expertka Alena Plšková z Institutu mezioborových studií v Brně.

„Prošla si neuvěřitelným martyriem, rodinným, osobním, společenským a médii. A nebýt velmi specifického znaku v oblasti genitálií, který ten chlapec nikde nepopsal, tak bohužel i pracovní kolektiv se mírně rozpoltil,“ popisuje Plšková.

Učitelka byla nakonec osvobozena a chlapec přiznal, že si vše vymyslel. Důvod byl paradoxní – učitelce se chtěl pomstít za neopětovanou lásku.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme