Nad libereckou nemocnicí kroužilo letadlo, ověřovalo navádění tamního heliportu

Před spuštěním zkušebního provozu heliportu v areálu Krajské nemocnice v Liberci se dnes uskutečnilo poslední zaměření stavby. Nad samostatně stojící trojnožkou před budovou chirurgie opakovaně proletěl letoun L 410. Vrtulníky začnou heliport naplno využívat zřejmě od července.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V areálu Krajské nemocnice Liberec dokončují stavbu heliportu, do ostrého provozu by se měl dostat zřejmě v červenci

V areálu Krajské nemocnice Liberec dokončují stavbu heliportu, do ostrého provozu by se měl dostat zřejmě v červenci | Zdroj: ČTK

Letové ověření je jednou z podmínek, aby heliport získal oprávnění o způsobilosti. Letadlo kontroluje naváděcí systém, tedy jestli světla svítí správným způsobem.

„Pokud pilot klesá ve správné rovině, tak vidí ze čtyř světel dvě červená, dvě bílá. V případě, že je pod úhlem klesání, vidí všechna čtyři červená, pokud je nad úhlem klesání, vidí všechna čtyři bílá. Je to vlastně vedení pilota v daném úhlu na heliport,“ přiblížil Milan Šulc, který má na starosti dozor stavby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na to, jak finišují práce na heliportu v liberecké nemocnici, se byla podívat i redaktorka Eva Malá

Liberecký heliport je 20 metrů vysoký a může na něj dosednout i těžší záchranářský nebo vojenský vrtulník. Železobetonová kruhová přistávací plocha je vyhřívaná. To zajišťuje jeho celoroční, denní i noční provoz.

Ocelová lávka spojuje heliport s pátým patrem budovy chirurgie.

„Přiletí vrtulník s pacientem, který přistane tam na tom kříži. Na pokyn posádky vrtulníku naše služba, která bude tady v nemocnici, přijde naproti, naloží pacienta, převezou ho sem do místnosti a tady si ho společně předají po zdravotní stránce. A pak už ho naši zdravotníci povezou tam, kam patří,“ popsal vedoucí oddělení investic liberecké nemocnice Tomáš Martenek.

Heliport v Liberci
Ocelová konstrukce s talířem ve výšce pátého patra nemocniční budovy má pro nemocnici zásadní význam. Bez heliportu by liberecká nemocnice neobhájila své traumacentrum. Dosud totiž musí sanity přivážet pacienty s těžkými zraněními až z libereckého letiště v Růžodole vzdáleného zhruba tři kilometry. Nová přistávací plocha by měla letecké záchranné službě sloužit od července letošního roku. Stavba přišla na 41 miliónů korun.

Záchranka do nemocnice převáží raněné nebo nemocné z Libereckého kraje i z oblastí mimo něj, a to do specializovaného traumacentra, kardiocentra anebo neurocentra. Heliport zrychlí převoz těžce zraněných pacientů zhruba o 15 minut.

„Budou transportováni bez nebezpečí nehod, když se pacient překládá několikrát ze sanity do vrtulníku či z vrtulníku do sanity. Každý pochopí, že přímý transport nejkratší cestou je nejvýhodnější,“ uvedl přednosta libereckého traumacentra Richard Lukáš.

Výhody vidí i ředitel Zdravotní záchranné služby Libereckého kraje Vladimír Hadač.

„Překlad pacienta z vrtulníku do sanity a převoz na různě dlouhou vzdálenost je dneska v republice téměř samozřejmostí, pouze některé nemocnice mají přistání přímo v traumacentrech, a to zvedá kvalitu a úroveň,“ poznamenal Vladimír Hadač.

Železobetonová stavba heliportu kromě své hlavní funkce nabízí i vyhlídku pro návštěvníky nemocnice. Ta se nachází ve výšce pěti metrů pod přistávací plochou.

Eva Malá, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme