Fotbalový Juventus může slavit titul a právoplatnou třetí hvězdu

Fotbalisté Juventusu jsou krok od dalšího titulu v italské Serii A. S předstihem ho získají, pokud AS Řím dnes nevyhraje v Catanii, anebo si ho pak mohou zajistit sami, když zítra zvládnou dohrávku s Atalantou Bergamo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vchod na stadion Juventusu Turín

Vchod na stadion Juventusu Turín | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Kvůli účasti v korupční aféře před několika lety ale není úplně zřetelné, kolikátý titul by to vlastně byl pro klub, co ho řídí také Pavel Nedvěd.

Když vstupujete hlavním vchodem do nitra stadionu Juventusu, nemůžete přehlédnout u klubového znaku tři velké hvězdy a číslovku 31 na znamení toho, kolikrát v historii turínský klub vyhrál italskou ligu.

Italský svaz ovšem tahle čísla neuznává, protože kvůli účasti v korupční aféře v minulém desetiletí Juventusu dva tituly za trest odebral. Oficiálně by tedy Juventus ještě třetí hvězdu na znamení třetí dovršené desítky mistrovských titulů nejméně do konce této sezóny ještě užívat neměl.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Turíně mluvil s Pavlem Nedvědem Jan Kaliba

Ale Juventus dráždí Itálii svými vlastními počty a tvrdí, že jsou jediné správné. „Přes to vlak nejede, náš prezident bojuje za to, že ty tituly jsou naše. Vyjádřil se jasně, že ty tituly se vyhrály na hřišti a nikdo nemá právo je nám brát,“ chválí Pavel Nedvěd svého nadřízeného Andreu Agnelliho.

„Sám jsem zvědavý, jak to dopadne, protože to je pořád u soudu. Ale líbí se mi jeho přístup. Fanoušci vidí od prvního člověka v klubu boj,“ připomíná. Možná i kvůli svému zatvrzelému boji s italským svazem vyhlásil Agnelli za letošní prioritu Juventusu právě vítězství v domácí ligové soutěži.

„Náš prezident na začátku roku řekl, že Juventus nikdy od roku 1930 nevyhrál tři tituly po sobě. I za mojí éry jsme zvládli dva, ale ten třetí byl hrozně těžký. Prezident po nás chtěl historii, která tu nebyla osmdesát let.“

Co se mu nepovedlo na hřišti, to se teď tedy Pavlu Nedvědovi daří v obleku a kravatě z pozice jednoho z ředitelů Juventusu a váží si toho možná ještě víc, než kdyby třetí titul v řadě měl slavit coby aktivní fotbalista.

„Je to jiná radost, ale se všemi starostmi, co kolem fotbalu jsou, tak si toho možná vážím spíše i z téhle pozice. Když hrajete, tak jen jdete na hřiště a buď vyhrajete, nebo prohrajete.“

„Tady i vidíte, co všechno se proto muselo udělat a kolik lidí se tomu věnuje, abyste mohli uhrát nějaké výsledky. Myslím, že ta radost je o to větší, protože si dokážu představit jak to úsilí hráčů, tak i to všechno kolem. Klukům to moc přeji,“ říká pro Český rozhlas Pavel Nedvěd.

Jan Kaliba, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme