Pro nezávislost se v referendech na východě Ukrajiny údajně vyslovilo až 90 procent voličů

Pro samostatnost dvou ruskojazyčných oblastí na východě Ukrajiny údajně hlasovalo téměř 90 procent voličů. Pouhou hodinu a půl po uzavření volebních místností v Doněcké oblasti to oznámil předseda tamní separatistické volební komise Roman Ljagin. V referendu prý hlasovalo bezmála 75 procent oprávněných voličů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Členové volební komise počítají hlasovací lístky v ukrajinském Doněcku

Členové volební komise počítají hlasovací lístky v ukrajinském Doněcku | Zdroj: Reuters

„Pro hlasovalo 89,07 procenta, proti hlasovalo 10,19 procenta. Můžeme to brát jako konečné výsledky, i když ještě musíme počkat na přepočítání hlasů v jednotlivých komisích, přesná čísla se od těchto nebudou příliš lišit,“ uvedl Ljagin.

Separatisté údajně hodlají už příští víkend uspořádat další hlasování, ve kterém by se obyvatelé měli vyjádřit k možnosti přičlenění k Ruské federace po vzoru Krymu. Znamenalo by to pokus znemožnit první kolo prezidentských voleb na Ukrajině, plánovaných na 25. května.

Přehrát

00:00 / 00:00

Referendum v Doněcké oblasti sledoval zvláštní zpravodaj ČRo Alexander Tolčinský

„Už teď mohu konstatovat, že ukrajinské prezidentské volby v Doněcké oblasti nebudou. Bylo by nesprávné a nelogické, aby se na území Doněcké republiky vybíral prezident Ukrajiny,“ tvrdí šéf separatistické volební komise Roman Ljagin.

Hlasování nepovažují za legální úřady v Kyjevě ani Evropská unie a Spojené státy. „EU plně podporuje územní celistvost Ukrajiny. Podobná nepovolená místní referenda nemají žádnou demokratickou legitimitu. Můžou způsobit jedině další vyhrocení situace,“ upozornila mluvčí vysoké představitelky pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Maja Kocijančičová.

Spojené státy odsoudily referendum o nezávislosti regionů na východě Ukrajiny

Číst článek

Referenda se také neobešla bez krveprolití. Ve městě Krasnoarmijsk znemožnili referendum příslušníci nově vytvořené ukrajinské Národní gardy, kteří obsadili radnici a budovu policie. Vyvolalo to protesty obyvatel, dva lidé při následných potyčkách přišli o život.

Podle zpravodaje ČRo se objevily i případy volebních machinací. Například v Doněcku jeden místní novinář zkusil postupně hlasovat na celkem čtyřech místech, což se mu také podařilo. Úředníci ho vždy dopsali na voličský seznam.

Čeká se na reakci Kremlu

Každopádně masová účast potvrdila, že lidé v Doněcké oblasti chtějí nezávislost na Ukrajině. Nyní se bude čekat na reakci Moskvy, která hlasování nepodpořila. Ruský prezident Vladimir Putin se k výsledkům zatím nevyjádřil.

„Předpovědět prezidentovu reakci je těžké,“ odpověděl Putinův mluvčí Dmitrij Pěskov na otázku listu Kommersant, nakolik prezidentovo rozhodnutí uznat nebo neuznat výsledky referenda ovlivnilo to, že proruští aktivisté odmítli jeho žádost, aby referendum odložili. „Prezident je o to nežádal, on jim to pouze doporučil,“ upřesnil mluvčí Kremlu.

Podle jeho názoru se obyvatelé východu zachovali podle reálné situace v podmínkách pokračující vojenské akce ukrajinských sil. Pěskov kritizoval Spojené státy a Evropskou unii, že nevyužily svého vlivu a nezastavily nasazení bojové techniky proti civilistům.

Postoj Západu označil za jezuitskou politiku. „Pro Západ není důležité plnění dohod, hlavní je uspořádat volby a uzavřít právní otázku o legitimitě převratu, který západ organizoval,“ řekl mluvčí Kremlu listu Kommersant.

Luhanská a Doněcká oblast | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Martin Dorazín, Alexander Tolčinský, Ondřej Houska, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme