K úspěchu na MS hokejistů do 18 let přispěly i reprezentační smlouvy

Když vedení Českého svazu ledního hokeje před pár lety avizovalo, že se chce cílevědomě věnovat práci s mládeží, nejeden světaznalý fanoušek reagoval poznámkou: To už jsme slyšeli víckrát, jenomže od teorie k praxi vede daleká a klikatá cesta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král (vpravo)

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král (vpravo) | Foto: Filip Jandourek

Stříbrná medaile z mistrovství světa hráčů do 18 let je ale důkazem toho, že tentokrát nezůstalo jen u dobrých předsevzetí.

„To není jedna věc, to je od financí, které naléváme do mládežnického hokeje, přes vznik mládežnického oddělení,“ říká předseda hokejového svazu Tomáš Král.

„Čtyři kluci působí v zahraničí, zbytek je z domova. Ti kluci se díky pravidlům, která jsme od loňské sezóny nastavili, dostali do extraligy. I to se muselo projevit.“ A navíc - v případě české osmnáctky začal fungovat v praxi další hokejový zlepšovák, kterým jsou takzvané "reprezentační smlouvy".

Přehrát

00:00 / 00:00

Aleš Procházka zjišťoval, co stojí za úspěchem českých mladíků

„To jsou první kluci, kdo je podepsali. Všichni, kdo byli v nominaci, tak hráli, nikdo se neomluvil.“ Řadový fanoušek ovšem nemusí mít přesnou představu o tom, co si vlastně může dosadit pod pojem "reprezentační smlouva".

„Hráč se zavazuje, že pokud je zařazený do mládežnického programu, tak pokud bude nominován na mistrovství světa do osmnácti let, tak se zúčastní, nebo uhradí náklady za všechny reprezentační akce, které absolvoval,“ vysvětluje Král.

A případný pokus o vykoupení se z reprezentačních povinností může přijít pěkně draho.

„Máme spočítáno, že to vychází na 4 000Kč/den za hráče. Často byl výsledek takový, že jsme ty kluky dotáhli do Memoriálu Ivana Hlinky, což byl zlomový bod. Tam si je vytipovali agenti a odvedli je do zámořských juniorek. A když se pak mělo národnímu týmu něco vrátit, hráči nepřijeli.“

Letošní světový šampionát osmnáctiletých navíc ukázal, že pokud jsou pravidla hry předem určena, mladí hráči rozhodně nepovažují reprezentaci za něco, co by jim komplikovalo jejich hokejové plány.

„Po tom turnaji respektujeme, že hráči odchází do jiných soutěží. Podle mě to je vyvážené, v podstatě jsme nenarazili na jediný problém,“dodává předseda hokejového svazu Tomáš Král.

Aleš Procházka, Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme