V USA zemřel Gary Becker, držitel Nobelovy ceny za ekonomii

Ve Spojených státech zemřel ekonom Gary Becker. Bylo mu 83 let. Držitel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 1992 se proslavil aplikací ekonomických principů na studium lidského chování. V knize Ekonomie diskriminace zkoumal předsudky proti menšinám. V dalších dílech uplatnil ekonomický pohled na otázky organizace práce v domácnosti, počtu dětí nebo problematiku rozvodu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gary Becker (vlevo) přebírá v roce 1992 Nobelovu ceny za ekonomii

Gary Becker (vlevo) přebírá v roce 1992 Nobelovu ceny za ekonomii | Zdroj: ČTK

Becker byl žákem slavného liberálního ekonoma Miltona Friedmana. Nobelovu cenu získal za "rozšíření sféry mikroekonomické analýzy na nové oblasti lidského chování a lidských vztahů včetně netržního chování".

S Beckerovým přístupem zpočátku řada vědců nesouhlasila a jeho analýzu sociálních problémů zpochybňovala. Před Beckerem se za hlavní faktory lidského chování a rozhodování považovaly zvyky, emoce a iracionalita.

Becker ale prosadil myšlenku, že se chování člověka zakládá v zásadě na racionálních principech, které lze studovat pomocí ekonomie. Jeho dílo výrazně ovlivnilo sociologii, demografii a kriminologii.

Tea Turk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme