Radarem v Brdech spolupráce neskončila, Spojené státy i nadále podporují český výzkum

Před pěti lety Američané oznámili, že radarová základna v Brdech nakonec nebude. Pro Česko ale tehdy spolupráce s Pentagonem neskončila. Spojené státy americké se rozhodly podporovat špičkový výzkum a vybraly si některá tuzemská akademická pracoviště a firmy, které doteď pro zaoceánskou velmoc pracují. Jde ale spíš o ojedinělé případy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chalkogenidové sklo

Chalkogenidové sklo | Foto: Tomáš Wágner

„Náš výzkum je přímo pro americkou agenturu raketové obrany, projekt už běží skoro šestým rokem. Bylo to hlavně o zpracování obrazu a statistickém rozpoznávání,“ popisuje spolupráci profesor Václav Hlaváč, vedoucí centra strojového vnímání na ČVUT.

Nejprve čeští experti pracovali v IT technologiích na různých analogických úlohách. Dalším z úkolů bylo například sledování kosmického smetí na oběžné dráze. Kdyby tyto malé objekty narazily do družic, mohly by je vážně poškodit, protože se pohybují obrovskou rychlostí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o česko-americké vědecké spolupráci zjišťovala Petra Benešová

„Nakonec jsme navázali spolupráci s Karlovou univerzitou. Oni mají šedesáticentimetrový teleskop umístěný v Ondřejově a jeden náš kolega ho ovládá ze svého obývacího pokoje,“ popisuje pokračování projektu Václav Hlaváč.

Podobně Američané spolupracovali také s Fyzikálním ústavem Akademie věd, který zkoumal vlastnosti materiálů pro armádní průmysl.

USA se zajímají také o jaderný výzkum a medicínu. Podle profesora Vladimíra Maříka z vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace je spolupráce stále výhodná pro obě strany.

„Protože česká výzkumná pracoviště dostaly financování, získaly v tom řešení také další know-how a americká strana získala úplně jiný pohled na některé problémy,“ vysvětluje.

Původně Česko očekávalo, že USA budou paušálně financovat výzkum a to odhadem v řádech statisíců dolarů. To se ale nenaplnilo.

Spolupráci s USA koordinuje v Praze pobočka amerického Úřadu pro námořní výzkum. Na rozjezd jednoho projektu dává 20 tisíc dolarů.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme