Peníze na nový kotel by mohly získat domácnosti ve všech krajích

Od příštího roku by mohly dotace na výměnu kotlů získávat domácnosti ve všech krajích. Záleží na tom, jaké podmínky se Česku podaří vyjednat v Evropské unii. K dispozici může být až 9 miliard korun, díky kterým by se mohlo výrazně zlepšit ovzduší. Řada domácností stále topí uhlím nebo dokonce spaluje odpady včetně plastů. Dostupnější ekologické topení by mělo tuto praxi změnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kotelna

Kotelna | Foto: Vít Pešek

Dotace na pořízení nového kotle pomohou domácnosti získat z programu Nová zelená úsporám, ovšem jen v případě, že si pořídí topení na biomasu. Druhou možností je příspěvek ze Státního fondu životního prostředí. Na tuto podporu z poloviny přispívají kraje.

„Podporujeme Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj, nově připravujeme Plzeňský. Podepsali jsme smlouvu také se Středočeským a Královéhradeckým krajem,“ vysvětlil ředitel fondu Petr Valdman.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dotacích na nové kotle zjistila podrobnosti Jitka Hanžlová

Potíže s lokálním topením, které spaluje nekvalitní palivo a do okolí vypouští nebezpečné exhalace, jsou ale ve všech krajích. Pomoci by mohlo čerpání prostředků na dotace z evropských fondů. Tuto možnost ale musí Česká republika teprve dojednat.

„Do konce roku se bude vyjednávat a nastavovat administrace projektů. V příštím roce by se to mohlo spustit,“ doplňuje Valdman.

Další záležitostí po pořízení nového kotle je jeho provoz. Řada domácností se obává, že na ekologická paliva, například na plyn, nebudou mít dostatek peněz, nebo že plyn časem výrazně zdraží.

„Je to o kousek dražší, ale nůžky mezi cenou uhlí a cenou plynu se budou svírat,“ předpovídá Michal Šváb, ředitel pro strategie konzultantské společnosti ENA.

Pro rodiny by mohlo při rozhodování o pořizování nového kotle hrát roli i další hledisko. Obce totiž budou získávat stále větší pravomoci při určování kvality topení, tedy při stanovení emisních limitů i v soukromých domech. Proto může být výhodnější investovat do topení dobrovolně a se státní podporou.

Jitka Hanžlová, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme