Londýnské taxíky chtějí stávkovat. Kvůli 'nekalé' konkurenci s mobilní aplikací

Londýnská doprava zažívá v posledních měsících jednu stávku za druhou. Po zaměstnancích metra se tentokrát chystají protestovat řidiči proslulých černých taxíků, které patří k symbolům Londýna. Stěžují si na nekalou konkurenci ze strany soukromého dopravce, společnosti Uber, který podle nich porušuje platná pravidla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýnské taxi, ilustrační foto

Londýnské taxi, ilustrační foto | Foto: stock exchange, Christoph Burgdorfer

Společnost Uber sama sebe vnímá coby službu, která prostřednictvím aplikace na mobilním telefonu zprostředkuje vyzvednutí zákazníka předeme prověřeným řidičem, který se v daném okamžiku nachází nejblíž.

Uber pošle zákazníkovi na mobil jméno i fotku řidiče, který dorazí, přátelé klienta mohou na mapě sledovat, kudy auto jede.

Přehrát

00:00 / 00:00

O hrozící stávce londýnských taxikářů informoval zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii Jiří Hošek

Aplikace dopředu spočítá cenu, kterou zákazník uhradí kreditní kartou. Platba je zásadně bezhotovostní a Uber dokonce v Londýně vyzývá veřejnost, aby řidičům nedávala spropitné.

Asociace licencovaných řidičů taxislužby protestuje proti přístupu regulátora, kterým je de facto stát, resp. Londýnský dopravní podnik, společnost Transport for London.

Problémem je předpis, který zakazuje používání taxametru soukromými vozidly, což je právě případ řidičů, s nimiž má smlouvu Uber.

Jenže Londýnský dopravní podnik tvrdí, že aplikace používající satelitní navigaci není taxametr a že nejde “o přístroj přímo spojený s vozidlem.“

Generální tajemník Asociace licencovaných řidičů taxislužby Steve McNamara tvrdí, že dopravní podnik neměří všem stejným metrem.

„Žádnému jinému dopravci v Londýně by tohle neprošlo. Jediný důvod, proč dopravní podnik zavírá nad Uberem oči je, že jde o obří americký konglomerát, který podporují Goldman Sachs, Amazon nebo Google. A londýnský dopravník podnik se jich bojí,“ tvrdí McNamara.

Mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Pokud se proti Uberu nezasáhne, ochromí Londýn stávka taxikářů a to nejspíš v prvním červnovém týdnu.

Ve Francii taxikáři dosáhli toho, že vláda navrhla zákaz aplikací pracujících na bázi GPS pro soukromé dopravní společnosti, včetně Uberu.

V Berlíně asociace vozů taxislužby má v rukou předběžné opatření soudu proti Uberu, ale zatím ho neuplatnila ve strachu z toho, že by po ní americká firma mohla žádat ušlý zisk v případě, že by se na její stranu přiklonil odvolací soud.

Třeba v Bruselu pak dostal Uber pokutu za to, že někteří jeho řidiči vyzvedávali zákazníky bez potřebné licence.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme