Evropská unie možná uvalí sankce i na ruské firmy, Česko je pro

Evropská unie dnes možná vůbec poprvé zavede sankce proti ruským firmám. V Bruselu o tom budou jednat ministři zahraničí členských zemí osmadvacítky. Unie už uvalila sankce proti několika desítkám ruských představitelů, na rozdíl od Američanů ale zatím nezasáhla proti ruským podnikům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

EU vs Rusko

EU vs Rusko | Foto: Český rozhlas

Sankce proti firmám zatím podle evropského práva nebyly možné. Se změnou už ale souhlasili velvyslanci zemí unie.

Podle informací Radiožurnálu mají sankce postihnout dvě ruské firmy a dalších 13 vysoce postavených ruských představitelů. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) vysvětlil, jakých firem se mají sankce týkat.

„Pokládám za naprosto spravedlivé, aby do těch sankcí byli navrženy i ty firmy, které kořistily z toho, co se dělo s majetkem na Krymu. Jsem přesvědčen, že se to dnes povede, a já rozhodně budu podporovat to, aby se rozšířila právní báze sankcí,“ uvedl ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na ukrajinská referenda zprostředkoval z Bruselu zpravodaj Ondřej Houska

Zatím ale není jisté, jestli sankce proti ruským firmám nezablokují opatrnější země unie, jako jsou třeba Itálie, Rakousko nebo Německo. Jasněji bude dnes odpoledne.

Evropská unie už tvrdě odsoudila referenda o nezávislosti na východě Ukrajiny. „EU plně podporuje územní celistvost Ukrajiny. Podobná nepovolená místní referenda nemají žádnou demokratickou legitimitu. Můžou způsobit jedině další vyhrocení situace,“ upozornila mluvčí vysoké představitelky pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Maja Kocijančičová.

Právě tato hlasování budou hlavní argumentem při debatě ministrů zahraničí. Ohledne případných ekonomických sankcí ale i německá kancléřka Angela Merkelová zopakovala, že klíčové bude, jestli Rusko nepřekazí konání prezidentských voleb na Ukrajině 25. května.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme