Nová aplikace pro mobily nabízí 'hlídání' seniorů. Rodina díky ní ví, zda jsou v pořádku

Jirkovští senioři už vědí, co to znamená být důchodcem ve věku moderních technologií. Testovali totiž aplikaci pro chytré telefony, která by jim v případě nouze mohla zachránit život. Pomoci jim má ale hlavně v tom, aby mohli žít co nejdéle doma, nezávisle na rodině nebo péči ošetřovatelek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon (ilustrační foto)

Mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Mezi prvními v České republice, kdo si život s aplikací nadšeně vyzkoušel na vlastní kůži, byl i sedmaosmdesátiletý František Mittelbach.

„Můžu tady spustit alarm, kdyby se mi něco stalo,“ vysvětluje.

Informaci jako první dostane rodina. „Pokud jsem dostal informaci, že se něco děje. Mohl bych zavolat lékaře, kdyby to bylo akutní, nebo se podívat, kde senior zrovna nachází,“ popisuje Michal Šáda, který seniory učil, jak s aplikací pracovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové aplikaci pro seniory natáčela reportérka Iva Zítková

Simuloval tak kontakt, jaký mají s aplikací pro seniory jejich příbuzní. Když na SMS neodpověděl, ta se automaticky přeposlala na centrální pult.

Uživatelsky velmi jednoduchá aplikace nejen pravidelně kontroluje, zda je klient v pořádku. Dokáže zaznamenávat i tlak nebo váhu a pomáhat tak lékařům v diagnostice.

Hlavní úlevu přináší ale podle ředitelky jirkovského domova pro seniory Evy Šulcové rodinám, které měli obavy, že se včas nedozví, že má jejich starší příbuzný zdravotní potíže.

Připomíná ale etický rozměr celého projektu. Protože jeho použití může mít kromě nesporných výhod i svá úskalí. „Je jich široká škála od ztráty zájmu rodiny přes zasahování do soukromí,“ připouští ředitelka Šulcová.

Nouzové tlačítko | Foto: F. Tichý

Aplikace je podle ní přesto výborným pomocníkem. Do domovů pro seniory by podle ní měli patřit pouze lidé, kteří jsou odkázáni na denní zdravotní péči. Všem ostatním by nejen rodina, ale technologie měli pomoci žít co nejdéle samostatně bez nemocničního prostředí.

Testování aplikace v terénu bude ještě několik měsíců pokračovat, volně by se měla začít prodávat na konci letošního roku.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme