Legendární Čtyřlístek slaví narozeniny. Čtveřici kamarádů z Třeskoprsk je 45 let

Právě dnes slaví 45. narozeniny legendární Čtyřlístek. Čtveřice kamarádů Fifinka, Pinďa, Bobík a Myšpulín se poprvé na veřejnosti objevila 15. května 1969. Čtyřlístek má i svoje muzeum v Doksech na Českolipsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Němeček s Pinďou, jedním z Čtyřlístku

Jaroslav Němeček s Pinďou, jedním z Čtyřlístku | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Muzeum Čtyřlístku není v Doksech náhodou. Autor komiksu Jaroslav Němeček má totiž nedaleko chalupu a okolí se stalo pro něj inspirací. Doksy jsou vlastně Třeskoprsky, Máchovo jezero rybník Blaťák a Bezděz je zkrátka kreslený hrad Bezzub.

„Mně se nejvíc líbí Pinďa. Protože má jednu kšandu,“ svěřuje se jeden z malých návštěvníků muzea Čtyřlístku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V muzeu Čtyřlístku v Doksech natáčel redaktor Tomáš Mařas

Muzeum každý rok navštíví kolem 30 tisíc lidí. „První co tady rozhodně uvidí je Fifinka, Pinďa, Bobík a Myšpulín v životní velikosti. Uvidí historii, jak se Čtyřlístek vyvíjel,“ vysvětluje průvodkyně Věra Pangrácová a dodává:

„Děti si v muzeu mohou i namalovat obrázek se svým podpisem a adresou a nechat ho tam. Pan Němeček dvakrát do roka vybere ty nejhezčí obrázky, podepíše je a napíše na ně dětem věnování.“

Od figur v životní velikosti je kousek k vitrínám, kde je i prvotní tvorba autora komiksu. „Je tu tvorba před Čtyřlístkem. Je tu i žlutý Čtyřlístek a je tu vidět i těch prvních dvanáct nečíslovaných,“ ukazuje průvodkyně. Nečíslované výtisky původně měly vycházet jen jako jednorázové edice.

Muzeum legendárního komiksu vzniklo v prosinci 2011 v zrekonstruovaných půdních prostorech městské knihovny v Doksech.

„Vyšli jsme po těch schodech nahoru a tady byla půda s prohnilými trámy. Bylo to na spadnutí, bez podlahy. No něco neuvěřitelného. Tenkrát mi řekli, že otevřít chtějí za tři měsíce. To je zcela neuvěřitelné, protože my sami opravujeme chalupu třicet let. Nakonec se to stalo,“ vzpomíná autor Čtyřlístku Jaroslav Němeček, jak to vypadalo v době, než se muzeum otevřelo.

Muzeum Čtyřlístku v Doksech | Foto: Tomáš Mařas

Legendární první číslo komiksu má i sám autor Jaroslav Němeček. I když, jak přiznává, v jednu chvíli to vypadalo, že ho ztratil.

„Máme ho, ale jen díky tomu, že je máme svázané. V době kdy jsem měl těch prvních deset dvanáct čísel jen tak založené jsem je ukazoval. Ukazoval jsem je tak dlouho, až jsem najednou zjistil, že stůl je prázdný a že si někdo si vypůjčil a nevrátil. Dlouho nám trvalo, než jsme ho sehnali,“ vzpomíná.

Velkým sběratelem Čtyřlístků je i zpěvačka Lucie Bílá. Komiks se už dočkal i celovečerního filmu a podle Němečka se připravuje další.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme