Znojemská opozice nesouhlasí s kumulací funkce starosty Gabrhela, který se stal poslancem

Znojemská opozice navrhuje, aby si novopečený poslanec a znojemský starosta Vlastimil Gabrhel z ČSSD vybrat pouze jednu funkci. Poslanecké křeslo převzal včera od jihomoravského hejtmana Michala Haška, do úřadu ale nastoupí až šestého května. Podle Gabrhela je souběh funkcí starosty a poslance běžnou záležitostí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michala Haška vystřídá ve sněmovně starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (snímek z března 2012)

Michala Haška vystřídá ve sněmovně starosta Znojma Vlastimil Gabrhel (snímek z března 2012) | Zdroj: ČTK

„Domnívám se, že by starosta Gabrhel měl zvážit, jestli je schopný zvládat několik funkcí současně. Obyvatelé Znojma si zaslouží, aby měli starostu Znojma na plný úvazek,“ kritizuje starostovo rozhodnutí opoziční zastupitel Pavel Kovařík z ODS.

Starosta Vlastimil Gabrhel z ČSSD ale nevidí žádný problém: „Do komunálních voleb je chvilička a je asi zbytečné, aby ve městě Znojmě vznikaly nějaké změny. Poslanecká funkce v souběhu se starostou je zcela běžnou záležitostí i u jiných poslaneckých stran.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O souběhu funkcí starosta Znojma Vlastimila Gabrhela z ČSSD natáčela redaktorka Tereza Kadrnošková

Po loňských předčasných volbách do sněmovny získalo poslanecký mandát celkem pět hejtmanů z ČSSD.

Poslanec a hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný se včera vyjádřil, že si ponechá obě funkce. Hejtman Kraje Vysočina a poslanec Jiří Běhounek dnes oznámil, že si ponechá obě funkce.

Milan Chovanec se už dříve vzdal funkce plzeňského hejtmana a stal se ministrem vnitra. V březnu složil poslanecký mandát jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme