Virus HIV se na Vysočině šíří nejrychleji za poslední léta. Nakažených je skoro o čtvrtinu více

Za poslední rok se na Vysočině rekordně zvýšil počet osob nakažených virem HIV – z 19 na 25. Podle odborníků je ale číslo ve skutečnosti zhruba desetinásobně vyšší, protože většina nemocných o nákaze neví a šíří vir dál.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kondom (ilustrační foto)

Kondom (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

V neděli si celý svět připomněl oběti nevyléčitelné choroby AIDS, jihlavský Dům zdraví proto včera zorganizoval přednášku pro studenty.

Ti ji ocenili a přiznali, že jim informace chybí. Zájem škol o podobné přednášky totiž není velký.

„Jsou pouze tři způsoby, jak se můžete nakazit virem HIV, a to krevní cestou, z matky na dítě a pohlavním stykem,“ říká na své přednášce v Jihlavě Oldřich Bašta. HIV pozitivní lektor přibližuje problematiku nemoci AIDS dětem po celé zemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Olga Štrejbarová

Dotazy jsou nesmělé. Přicházejí hlavně po skončení přednášky – anonymně.

„Možná by to chtělo častější besedy. Netušila jsem, že je to tak rozšířené i tady. Docela mě to překvapilo,“ myslí si studentka jihlavského gymnázia Daniela.

Jak ale říká organizátorka akce Lenka Vrzalová z jihlavského Domu zdraví, ročně objedou jen zhruba 15 škol. Zájem je malý, přestože počet nakažených strmě roste. Za poslední rok na Vysočině skoro o čtvrtinu.

"Mladí přestali mít strach"

Přednášející Oldřich Bašta přitakává. Sám je HIV pozitivní 27 let a zažil různé extrémy, nad současným nárůstem nemocných se přesto pozastavuje.

„Lidé na toto onemocnění zapomněli. Občas si přečtou nějaký článek, že se vymyslela vakcína nebo nový lék. Už to ale nedočtou do konce, že to jsou jenom antiretrovirové léky (slouží k prodloužení života nemocných a zlepšení jeho kvality – pozn. red.), že to je pořád nevyléčitelná nemoc. Myslím, že mladí lidé přestali mít absolutně strach a zábrany,“ uvažuje.

Přednáška končí a studenti odcházejí. Skupinka chlapců si přichází vzít z igelitového pytle kondomy. Mluvit se jim ale příliš nechce, to slečny byly sdílenější.

Stále platí, že Vysočina je krajem s nejmenším počtem registrovaných HIV pozitivních lidí, čísla ale stoupají. Zároveň roste i zájem o testování. „Tak dva roky nazpátek byl zaznamenán pokles a teď už se to zase zvedá,“ dodává Lenka Vrzalová.

HIV a AIDS | Foto: Michal Jindra

Olga Štrejbarová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme