Neklid v chudinských čtvrtích Ria nahání strach některým návštěvníkům i účastníkům MS

Některým návštěvníkům i účastníkům mistrovství světa ve fotbale začíná nahánět strach neklid v chudinských čtvrtích v Rio de Janeiru. Například anglický fotbalový svaz se podle britského tisku bojí bydlet v hotelu, který už dlouho předem zarezervoval. Je totiž poblíž velké chudinské čtvrti Rocinha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rio de Janeiro, chudinská čtvrť Rocinha

Rio de Janeiro, chudinská čtvrť Rocinha | Zdroj: Reuters

Mototaxíky vyvážejí obyvatele favely domů a šetří jim šlapání do strmého kopce. Hlavní vjezd do favely je hned u čtyřproudé silnice a tunelu, které spojují odlehlejší bohaté čtvrtě s centrem Rio de Janeira.

Jsou tu bistra, banka, obchody. Dole se zdá být úplně bezpečno. Nahoře se ale situace v posledních měsících zhoršila.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chudinské čtvrti Rocinha natáčel brazilský zpravodaj David Koubek

„Měli jsme tu dvě znásilněné dívky - loni a letos. Jeden případ tady nedaleko. A bylo to znát na tom, že začalo chodit méně dětí - rodiče je nepouštěli. Každý podobný problém změní jejich chování," říká Diogo Borges z knihovny, která je v srdci favely. Tady už pociťují větší nervozitu.

Podle něj je to také tím, že se do favely částečně vrátily drogové gangy a další se o to snaží. A útočí na policii. V únoru trvala jedna z přestřelek osm hodin. Zločin se podle odborníků snaží vrátit i do dalších chudinských čtvrtí, přestože jich je čím dál více pod dohledem policie.

Selmita Soaresová zná favelu velmi dobře - vyrostla tu a teď se dennodenně setkává s obyvateli. Nabízí vzdělávací kurzy velké neziskové organizace ve spolupráci s místní vládou. Její kurzy stejně jako knihovna přišly do Rocinhi až po takzvané policejní pacifikaci v roce 2009.

Rio de Janeiro, chudinská čtvrť Rocinha | Foto: Reuters

„Pacifikační policie přišla pomoci lidem, co tu bydlí, přinést jim práci a sociální služby. Pro lidi, kteří se tu narodili a žili, to má být dobrá věc. Ale jak říkám, nejsem pro, ani proti."

Naráží tak na odpor mnoha lidí vůči mužům a ženám zákona. Lidé vidí jejich přehmaty -zabité nevinné lidi. A povídají si o tom, jak jsou zkorumpovaní. Napětí v poslední době posilují i demonstrace a protesty. I proto se Selmita bojí fotbalového šampionátu.

Násilnosti ale zatím nikdy nepřesáhly hranice favely Rocinha. Vláda má přesto pojistku, v průběhu mistrovství budou v pohotovosti tisíce vojáků.

Rio de Janeiro, policisté poblíž pláže Copacabana | Foto: Reuters

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme