Ruského oligarchu přijde rozvod draho. Exmanželce má zaplatit 4,5 miliardy dolarů

Šest let trvalo švýcarským právníkům, než vypočítali majetkové vyrovnání pro bývalé manžele Dmitrije a Jelenu Rybolovlevovy. Nakonec přišli s cifrou 4,5 miliardy dolarů, tedy asi 90 miliard korun. Ty musí podle soudu Dmitrij Jeleně přenechat. Rybolovlevův právník rozvod označil jako nejdražší v historii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský oligarcha Dmitrij Rybolovlev

Ruský oligarcha Dmitrij Rybolovlev | Zdroj: ČTK

Částka se může zdát jako vysoká, ale bývalá paní Rybolovlevová požadovala pouze polovinu majetku tak, jak na to má podle většiny zákonů právo.

Dmitrij Rybolovlev je však podle časopisu Forbes 79. nejbohatší muž na světě. Majetek manželů v době podání rozvodu se odhadoval na necelých 13 miliard dolarů. Tedy skoro třikrát tolik, kolik by teď měla Jelena dostat.

Rybolovlev, přezdívaný „král hnojiv“, je totiž ruským oligarchou, který zbohatl na těžbě uhličitanu draselného, který se používá do hnojiv.

Cena za aférky a 23 let manželství

O rozvod požádala Jelena Rybolovlevová, protože prý už nedokázala dále snášet manželovy nevěry a takzvané jachtové večírky. Manželství bylo přitom do té doby celkem pevné.

Rybolovlevovi se potkali už na studiích a stáli při sobě v době, kdy se z Dmitrije doktora stal Dmitrij podnikatel, burzovní makléř, bankéř a nakonec vlastník většiny akcií hnojivového gigantu Uralkali.

Jelena zůstala po manželově boku i během jeho 11 měsíců za mřížemi, kdy čelil obvinění z vraždy svého rivala, a také v době, kdy byla celá jejich rodina kvůli manželovým praktikám v ohrožení a musela se odstěhovat do Švýcarska. Jejich manželství trvalo 23 let.

Jelena dostane nemovitosti. Možná

I když je Rybolovlev známý hlavně tím, že vlastní fotbalový tým AS Monaco, jeho majetkem jsou také desítky nemovitostí, jako například domy na Floridě či Havaji nebo i jeden řecký ostrov.

Jeho bývalé ženě by měly připadnout ale především nemovitosti ve Švýcarsku. Jestli to tak bude, ale zatím není jisté, protože právníci Rybolovleva se mohou ještě proti verdiktu odvolat, což také nejspíše udělají.

Silvie Třeslínová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme