Lyžařský svaz a město Liberec odmítly u soudu odpovědnost za dluhy z mistrovství

Zástupci českého lyžařského svazu a Liberce dnes u soudu odmítli odpovědnost za dluhy, které zbyly po organizačním výboru libereckého mistrovství světa v klasickém lyžování. Občanské sdružení firem se domáhá zaplacení více než 37 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MS Liberec 2009 - skoky

MS Liberec 2009 - skoky | Foto: Petr Gerhardt

Žalobou sdružení "Oprávnění věřitelé MS v klasickém lyžování v Liberci 2009" se dnes začal zabývat Obvodní soud pro Prahu 6.

Soudkyně vyzvala strany sporu ke smíru, žalovaní ale vzápětí dohodu shodně zavrhli. Podle právního zástupce libereckého magistrátu Jakuba Svobody nejsou požadavky věřitelů oprávněné.

„Máme za to, že žalobní návrh není po právu, a proto navrhujeme, aby žaloba byla zmítnuta v celém rozsahu. Jak bylo uváděno, tak město Liberec není pasivně legitimováno, to znamená, že není tou osobou, proti které by měla taková žaloba směřovat,“ řekl Svoboda.

Liberecké mistrovství světa v lyžování bylo jednou z největších sportovních akcí v historii státu. Organizační výbor OC Fis Nordic v čele s bývalou lyžařskou reprezentantkou Kateřinou Neumannovou hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun. Po šampionátu však hlavně kvůli jeho nízké návštěvnosti zůstaly dluhy ve výši 92 milionů korun a organizátor skončil v konkurzu.

Také Svazu lyžařů ČR podle svého právního zástupce Marka Hejduka žádné peníze nedluží.

„Svaz lyžařů nikdy nevstoupil do žádného závazkového vztahu se žalobcem nebo s původními věřiteli, stejně tak nikdy nepřevzal žádné ručení ani se nijak jinak nezavázal zaplatit jakoukoli částku vůči věřitelům. To znamená, tím jediným dlužníkem je v podstatě pouze sdružení OC Fis Nordic, které je nyní v insolvenci,“ uvedl Hejduk.

Skupina osmnácti věřitelů chce zaplatit třeba za výrobu suvenýrů, zajištění občerstvení a různé další služby. Původně bylo věřitelů mnohem víc - chtěli až 100 milionů korun. Tím, jak se soud protahuje, ale někteří z nich snahu vymoct peníze vzdali. Soudkyně další jednání odročila na 3. října.

Martin Hromádka, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme