Živnostníci nepřijdou o slevu na dani. Výdajové paušály se omezí dvěma miliony

Daňové slevy u podnikatelů se měnit nebudou. Dohodli se na tom zástupci živnostníků na schůzce s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Koalice se ale domluvila na omezení výdajových paušálů částkou dva miliony korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Ministr financí Andrej Babiš označil původní návrh svého úřadu, který daňové slevy pro živnostníky rušil, za unáhlený.

Připustil, že návrh nebyl domluvený v koalici a neprošel připomínkovým řízením.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček byl hostem podvečerní publicistiky na Radiožurnálu

Po tlaku Asociace malých a středních podniků proto došlo k zásadním změnám.

"Navrhneme de facto zastropování všech paušálů na úrovni dva miliony korun a vše ostatní se nezmění. To znamená, nedojde k žádnému zrušení slevy ani zavedení," informoval Babiš.

Zastropování se bude týkat i nejvyššího, tedy 80procentního paušálu. Ministr financí chce návrh předložit vládě v červnu.

Předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček je rád, že změny nedopadnou na nejmenší živnostníky a začínající podnikatele. Neustálé diskuze a změny podmínek podnikání je podle něj odrazují.

„To je nesmírně nebezpečné, protože se nám začínají vylidňovat regiony, a my tvrdíme, že ti úplně nejmenší, na které by to dopadlo nejvíce, ti už dneska nebudou žádným zásadním ekonomickým přínosem pro stát - ti budou dneska základem sociálního smíru.“

„Protože pokud nebudeme mít v regionech základní služby, drobné řemeslníky, drobné živnosti, tak nejenom že tam ty služby budou fakticky chybět, ale začne to mít velmi nepříznivý dopad na sociální klima,“ řekl Havlíček ve vysílání Radiožurnálu.

Lídři koalice se shodli i na dalších daňových změnách, třeba pracující důchodci se znovu dočkají daňové slevy. Lidovci prosadili návrh na zvyšování odečitatelné položky na druhé, třetí a další dítě - to však bude nižší, než původně chtěli, protože na to v rozpočtu nebude dost peněz.

Věra Pfeifferová, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme