Muslimové vyjádřili společnou modlitbou na Letné nesouhlas s policejním zásahem

Muslimové žijící v České republice se sešli na pražské Letné k protestní modlitbě. Reagovali tak na zásah, ke kterému došlo minulý pátek ve dvou pražských modlitebnách. Podle muslimů policie razií necitlivě narušila hlavní páteční modlitbu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modlitební shromáždění muslimů na Letné

Modlitební shromáždění muslimů na Letné | Foto: Filip Jandourek

Na místo dorazila asi stovka muslimů, mezi nimi i děti. Podle tradic byli při modlitbách muži v popředí, zatímco ženy zůstaly vzadu.

Klečeli na koberečcích, společně se modlili a někteří drželi transparenty. Ty zdobila hesla jako „Muslimové jsou v Česku doma“ nebo obrázky rakve s nápisem „Lidská práva“.

Muslimům se nelíbí použití síly při zatýkací akci minulý pátek, ani načasování zásahu. Policisté se prý v mešitách chovali neuctivě. Na dnešním setkání chtěli muslimové mimo jiné seznámit veřejnost s tím, jak vlastně jejich modlitba vypadá.

„Má ukázat širší české veřejnosti, co se ve skutečnosti mělo odehrávat minulý pátek v těch modlitebnách, co se odehrává v muslimských prostorách a mešitách – zcela otevřeně a všem,“ potvrdil Muneeb Alrawi z Ústředí muslimských obcí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Společnou modlitbu sleduje i reportérka Zuzana Petráňová

Kriminalisté minulý týden zasahovali v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí. Důvodem zásahu bylo podezření z vydání a distribuce knihy propagující rasistické myšlenky, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám.

Policie při razii zadržela několik osob, mezi nimi i několik indonéských diplomatů. Indonésie už proti zásahu podala stížnost.


Zvětšit mapu

Islámská nadace a islámské centrum v Praze | Foto: Český rozhlas

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme