V muzeu 11. září se prodávají suvenýry. Je to nevhodné, tvrdí pozůstalí

Newyorčané mohou ode dneška navštívit muzeum, které připomíná památku obětí útoků z 11. září 2001. Pozůstalí mají ale k muzeu výhrady. Nesouhlasí s tím, že se v něm prodávají podle nich nevhodné suvenýry - například klíčenky nebo mikiny s datem. Při atentátech na Světové obchodní středisko v New Yorku a Pentagon ve Washingtonu zemřelo před 13 lety téměř tři tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

National September 11 Memorial & Museum: Kartičky, připomínající ty, kteří nepřežili

National September 11 Memorial & Museum: Kartičky, připomínající ty, kteří nepřežili | Zdroj: Reuters

Otevření muzea dnes vzbudilo u veřejnosti velký zájem. Dovnitř proudí stovky lidí, vstup je třeba si dopředu zarezervovat.

Už minulý týden byli do muzea s předstihem vpuštěni všichni pozůstalí, rodinní příslušníci a záchranáři, zkrátka lidé spjatí přímo s událostmi z 11. září.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z newyorského muzea událostí 11. září 2001 se přihlásila zpravodajka ČRo ve Spojených státech Lenka Kabrhelová

Mnozí z nich muzeum popisují jako další velmi emotivní zážitek. V budově jsou vystaveny osobní předměty lidí, kteří v troskách Světového obchodního střediska zahynuli, plakáty s fotografiemi i videoinstalace.

Reakce pozůstalých na muzeum jsou smíšené. Jeden z hasičů, který zasahoval přímo 11. září 2001, shrnul pocity mnohých slovy, že jemu samotnému se dovnitř ani příliš nechce a že jsou to události, na které by spíše rád zapomněl.

Pozůstalí se také často pozastavují nad tím, jakým způsobem je expozice udělaná, a objevila se kritika například toho, že se v muzeu prodávají památeční předměty, a debatuje se o tom, jestli je to na místě, nebo ne.

Národní památník a muzeum 11. září v New Yorku | Foto: Lenka Kabrhelová

Americká veřejnost je v tom, jak si události z 11. září připomínat, nejednotná. Všichni se shodují na tom, že je třeba vytvořit nějaký decentní památník tak, aby se na oběti teroristických útoků nikdy nezapomnělo.

OBRAZEM: Národní památník a muzeum 11. září v New Yorku se otevírá veřejnosti

Číst článek

Na druhé straně se ale lidé liší v pohledu na to, jak by měl vypadat. Někteří kritizují celý proces vzniku muzea, délku příprav - trvaly osm let - a cenu 700 milionů dolarů, včetně toho, že muzeum provozuje soukromá společnost, a ne třeba nějaký veřejný fond.

Národní památník a muzeum 11. září v New Yorku | Foto: Lenka Kabrhelová

Lenka Kabrhelová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme