Lokální povodně a větrná kalamita odřízly na Slovensku desítky tisíc lidí od elektřiny

Silný vítr a vytrvalý déšť způsobily na Slovensku lokální povodně a výpadky elektřiny. Bez proudu zůstaly desítky tisíc domácností na severu a východě země. Na řadě míst platí nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Podobná situace je i na jihu Polska. Mimořádný stav vyhlásily kvůli povodním i některé balkánské země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně v jižních Čechách - Rozvodí (Stará a Nová řeka)

Povodně v jižních Čechách - Rozvodí (Stará a Nová řeka) | Foto: Mária Pfeiferová

Na Slovensku jsou rozvodněny desítky toků, velká voda má už i první oběť. Podle internetového deníku sme.sk strhla 83letého muže, když šel zkontrolovat rozvodněný potok v obci Dlhoňa v okrese Svidník na východě země.

Zvýšené hladiny řek a potoků jsou v okresech Liptovský Mikuláš, Sabinov a Kežmarok. Několik obcí vyhlásilo třetí stupeň povodňové aktivity. Kvůli zvyšující se hladině přítoků stoupá i hladina řeky Poprad. Některé místní silnice v popradském okrese jsou uzavřené.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák ale v noci uklidňoval obavy:

„Velká voda, která přišla z Polska směrem na přehradu Orava, je zvládnutelná. Slovenský vodohospodářský podnik se za poslední dva dny na to dobře připravil, vytvořil dostatečnou rezervu na největších slovenských nádržích.“

Vydatné srážky pro severovýchod Slovenska předpovídají meteorologové i dnes. Řidiči také musejí počítat s komplikacemi na vedlejších silnicích, ve Vysokých Tatrách a na východ od Tater.

Voda zaplavila objekty v Taranské Lomnici i Tatranské Kotlině. V oblasti navíc vítr a padající stromy přerušily nejen dodávky elektřiny, ale i provoz na několika lokálních železničních tratích. Ve Vysokých Tatrách kvůli silnému větru důrazně nedoporučuje jezdit autem.

Povodně v Srsku i Bosně

Mimořádný stav včera vyhlásilo kvůli povodním také Srbsko. Záchranáři už museli evakuovat přes 4 a půl tisíce lidí, na nejohroženějších místech pomáhá armáda.

Velká voda zasáhla také sousední Bosnu a Hercegovinu. V centrální části země je zaplavených několik měst. Přívaly vody tam strhly několik mostů a řadu obyvatel voda odřízla od světa.

Vydatné deště doprovázené bouřkami postihly i Rakousko, zejména na jihu a východě spolkové země.

Vojtěch Berger, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme