Slatiňany přijdou o koně Převalského. Zvířata patří Zoo Praha, které vadí podmínky chovu

Slatiňany přijdou o turistickou atrakci, koně Převalského. Miniaturní chov v zámeckém parku funguje od roku 1993 a za dvacet let se tam narodilo i osm hříbat. Zvířata patří pražské zoo, které se ale nelíbí podmínky jejich chovu ve Slatiňanech. Během následujících měsíců je chce proto přemístit do stanice v Dolním Dobřejově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jen několik hodin staré hříbě koně Převalského už prozkoumává výběh v pražské zoo

Jen několik hodin staré hříbě koně Převalského už prozkoumává výběh v pražské zoo | Foto: Zoo Praha, Tomáš Adamec

Hlavní výhrady pražské zoo směřují proti stavu ohrady a výběhu koní Převalského. Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka už není bezpečný ani pro koně, ani pro návštěvníky.

„Někdo jiný se musí postarat o to, aby tam byly základní podmínky. Pak by tam koně mohli zůstat. Ale bohužel za uplynulá léta se toho příliš nestalo a teď už nevidím jinou možnost, než koně stáhnout do podmínek, které budou vhodné a kde to bude i bezpečné,“ vysvětluje Bobek.

Státní zámek ve Slatiňanech patří Národnímu památkovému ústavu. Správa zámku se hájí tím, že nezbývají peníze ani na nejnutnější opravy, provoz a údržbu parku. Vybudování nové ohrady proto není reálné.

„Vzhledem k tomu, že nejsou finanční prostředky ani na rekonstrukci zámku a okolních budov a památkový ústav je tu primárně od ochrany kulturního dědictví nikoli o péči o zvířata. Takže prostě ohrada musí jít na druhou kolej,“ upozorňuje kastelán zámku Slatiňany Jaroslav Bušta.

Nejmladší z hříbat, hřebeček Oktavián, už putoval do stanice v Dolním Dobřejově. Zbývající pár koní ho má následovat během dvou měsíců.

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme