Údajný šéf lihové mafie Radek Březina znovu stane před soudem v Olomouci

Soud s údajným šéfem lihové mafie Radkem Březinou začíná dnes v Olomouci. Případ se týká skrytých zásob nezdaněného lihu na třech místech republiky. Obžalobě čelí kromě zlínského podnikatele také jeho bratr Tomáš Březina a Tomáš Pantlík, který měl pomáhat likvidovat jeden z černých skladů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlínský podnikatel Radek Březina, údajný hlavní aktér nelegálních obchodů s lihem, společně se svým bratrem Tomášem Březinou

Zlínský podnikatel Radek Březina, údajný hlavní aktér nelegálních obchodů s lihem, společně se svým bratrem Tomášem Březinou | Zdroj: ČTK

Radek Březina podruhé. Původně soudce případ kvůli dalšímu vyšetřování rozsáhlé trestné činnosti, ve které hraje hlavní roli zlínský podnikatel, poslal na konci ledna zpět do přípravného řízení.

Jenže vrchní soud měl jiný názor a vrátil kauzu krajskému soudu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Březinovu kauzu připomíná redaktor Ivo Opletal

Zase tak přijdou na řadu rozsáhlá bezpečnostní opatření, která poslední jednání provázela. Soud se bude případem zabývat šest dnů a dorazit má dvacet svědků.

Kauza se týká skrytých zásob nezdaněného lihu v Olomouci, Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Trojice měla dohromady stát připravit o půl miliardy korun.

„Líh byl shromažďován k účelu výroby alkoholických nápojů a nelegální distribuci těchto alkoholických nápojů na trh, bez zaplacení spotřební daně. Některý líh již byl použit a byl zajištěn ve formě hotových alkoholických nápojů v půllitrových a litrových lahvích,“ popisuje státní zástupce Michal Galát.

Kromě nálezu nelegálních skladů s lihem se Březinovo jméno objevilo i v souvislosti s takzvanou lihovou mafií, kdy policisté při lednovém zatýkání na Moravě obvinili 15 lidí. Sedm z nich je ve vazbě, včetně Březinovy manželky.

Ivo Opletal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme