Ve Všerubech na Domažlicku oslaví 444 let od povýšení na městečko

Velké oslavy chystají na tento víkend ve Všerubech na Domažlicku. Připomenou si tam 444. výročí povýšení na městečko. Sobotní program nabídne sportovní utkání všerubských dětí, den otevřených dveří základní školy a zakončí ho slavnostní večer v kulturním domě. V neděli se mohou obyvatelé i návštěvníci Všerub těšit na množství kulturních zážitků, které bohatou historii dokumentují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

William Scrots: Maxmilián II. Habsburský v mladém věku (detail portrétu)

William Scrots: Maxmilián II. Habsburský v mladém věku (detail portrétu) | Foto: Wikipedia, public domain - volné dílo

„24. května 1570 císař Maxmilián II. udělil obci privilegiem titul městys. A to je letos 444 let,“ připomíná historický okamžik starostka Ludmila Rousová zvolena za nezávislé.

Připomíná, že povýšení na městečko znamenalo pro Všeruby jeden trh týdně, plus dva výroční trhy ročně. „Čili to mělo přínos i pro obchodní aktivity v tehdejší době,“ doplňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Všerubech na Domažlicku natáčela redaktorka Martina Klímová

Součástí privilegia byl i malovaný znak. „Který obsahuje medvěda vztyčeného na zadních nohách na zlatém poli. Tento znak používali jak v historii, tak jsme ho samozřejmě převzali i dnes. Zároveň se znak stal součástí nové vlajky Všerub,“ dodává Rousová.

Vlajka se dočká v rámci oslav svého vysvěcení. „V neděli začne program v jedenáct hodin mší svatou v kostele sv. archanděla Michaela ve Všerubech. Po mši bude vysvěcena nová vlajka městyse Všeruby panem farářem Cjupakem z mrákovské farnosti,“ přikyvuje pracovnice městyse Ivana Kramlová.

Ve 13 hodin v neděli se také otevře expozice Všerubska umístněná v přízemí úřadu městyse. Ještě tento týden se tam ale malovalo a uklízelo jako o život a místnosti byly skoro prázdné. „V první místnosti bude expozice věnovaná slavným osobnostem Všerubska,“ popisuje starostka.

Bývalou šatlavu pak městys využije pro výstavy fotografií. Ve třetí místnosti exponáty dokumentují život na Všerubsku. „Ukázky práce keramičky, která zde existovala. A vůbec veškerá zaměstnání, kterými se v minulé době obyvatelé Všerubska živili a zaobírali,“ uzavírá Rousová.

Expozice bude otevřená celoročně a zbytek nedělního odpoledne se ponese v duchu zábavy. Až do 18 hodin čekají na děti soutěže a atrakce a pro dospělé bude k tanci a poslechu hrát kapela Dupalka.

Martina Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme