Obchodníci budou muset na obalech potravin uvádět víc informací. Změnu schválila sněmovna

Značení potravin by mělo být přesnější. Sněmovna schválila novelu zákona o potravinách. Ta zavádí i víc sankcí za chyby při jejich značení. Prodejci s ročními tržbami nad pět miliard korun budou mít taky povinnost zveřejňovat čitelně u vchodu seznam pěti zemí, z nichž odebírají nejvíc zboží.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maso (ilustrační foto)

Maso (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky z KDU-ČSL budou taky vyšší pokuty za klamání spotřebitelů.

„Zpřísnění sankcí bylo v oblasti porušení značení potravin, značení a uvádění obsahu u těch potravin, tady se to zpřísňuje. Pokud jde o sankce za nedodržování těch informačních povinností, tak ty budou ještě předmětem další legislativní úpravy,“ řekl ministr.

Proti potravinovému zákonu hlasovala opoziční ODS. Podle ní přinese výrobcům potravin víc razítek a zvýší náklady.

„A nás to zejména mrzí u těch menších, regionálních potravinářů, kteří to budou mít nejenom těžší v oblasti byrokracie, ale budou to mít i dražší.“

„V oblasti nebalených potravin budou vyžadována další vyšetření potravin a podobně, a protože ty nebalené jsou často regionální potraviny, tak aby si opatřili příslušné doklady, tak je to bude stát nějaké peníze, čas a úřadování,“ zdůvodnil odmítavý postoj k novele exministr zemědělství Petr Bendl.

Norma zavádí také nová pravidla pro kontrolu veřejného stravování. Restaurace a jídelny by kromě hygieniků mohly nově prověřovat i Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Státní veterinární správa.

Součástí novely je i takzvaný přílepek, který se týká zákona o významné tržní síle. Ten se nelíbí obchodníkům. Svaz obchodu a cestovního ruchu tvrdí, že jsou jím jednostranně zvýhodněni dodavatelé, napojení prý na členy vlády. Vadí mu také, že se do potravinového zákona míchá jiné téma.

Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme