Ostrava je v počtu herních automatů druhá v ČR, vyhláška omezující hazard stále chybí

Na každých 95 lidí, včetně kojenců, připadá v Ostravě herní automat. V počtu přístrojů na obyvatele je krajské město na druhém místě mezi českými městy. Už na konci minulého roku měli zastupitelé schvalovat novou vyhlášku, která měla snížit počet heren zhruba na polovinu. Jenže ostravský magistrát stále návrh vyhlášky nedokončil. Už několik měsíců ji zkoumají právníci najatí městem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výherní automat

výherní automat | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Přípravu vyhlášky o regulaci hazardu má na starosti náměstek ostravského primátora Tomáš Petřík. „Neřekl bych, že se zadrhla, pracujeme na ní samozřejmě dále,“ zdůrazňuje s tím, že definitivní podobu vyhlášky ladí s jednotlivými městskými obvody i právníky.

Požádali jsme před dvěma měsíci právníky, aby nám dali k naší představě vyhlášky stanovisko, a v tuto chvíli práce na stanovisku stále pokračují,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ostrava stále nemá vyhlášku omezující hazard. Přestože o ní zastupitelé měli rozhodovat už loni. O podrobnosti se zajímala redaktorka Iva Havlíčková

Vedení města chce mít podle Petříka naprostou jistotu, že vyhláška je v pořádku a že ustojí případný spor s právníky majitelů heren. „Dřívější vyhlášky jakoby zakazovaly zóny, teď vyznačují zóny, kde je loterijní činnost povolena,“ popisuje.

Třeba v centrálním městském obvodu teď bliká přes 800 herních automatů. A s tím by měl být konec. „Stanovujeme pouze 9 konkrétních adres, kde by měla fungovat kasina,“ říká místostarostka Moravské Ostravy Petra Bernfeldová z hnutí Ostravak.

V počtu automatů na obyvatele si Ostrava drží jedno z čelních míst mezi českými městy. Má jich nejvíce, hned za Olomoucí.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme