Zemřela australská legenda F1 Jack Brabham

V australském Sydney zemřel legendární automobilový závodník a konstruktér Jack Brabham, trojnásobný vítěz mistrovství světa vozů formule 1. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na australský tisk. Jeden z nejslavnějších australských sportovců zemřel ve věku 88 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřel legendární automobilový závodník a konstruktér Jack Brabham (na archivním fotu z r. 2011)

Zemřel legendární automobilový závodník a konstruktér Jack Brabham (na archivním fotu z r. 2011) | Zdroj: Reuters

Brabham ovládl závody F1 v letech 1959 a 1960, kdy závodil za stáj Cooper, a v roce 1966 v barvách vlastní stáje, která nesla jeho jméno.

Získal stejný počet titulů, jako věhlasní závodníci Jackie Stewart z Velké Británie, Rakušan Niki Lauda nebo Brazilci Nelson Piquet a Ayrton Senna.

Slavný Australan, který získal za své sportovní úspěchy titul Sir, se jako jediný sám podílel na vývoji vozu a založil vlastní stáj, s níž se dvakrát radoval i z prvenství v Poháru konstruktérů (1966 a 1967).

Jeho tým v seriálu mistrovství světa jezdil v letech 1960 až 1992. V jeho barvách se světových triumfů dočkal Novozélanďan Denis Hulme (1967) a dvakrát i brazilský jezdec Piquet (1981 a 1983).

Jack Brabham strávil za volantem vozů F1 šestnáct sezon. Zúčastnil se 126 Grand Prix, přičemž čtrnáctce z nich dominoval a třináctkrát zajel pole position. Desetkrát byl v závodě stříbrný, sedmkrát bronzový.

S aktivní kariérou se rozloučil ve 44 letech roku 1970.

Formule 1 - přehled pilotů v roce 2014 | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme