Studio Paměti národa ve Varech nese své úspěchy. Lidé se zajímají o příběhy pamětníků

Výjimečná akce je v těchto dnech k vidění u karlovarské hlavní pošty. Zájemci o historii tu najdou mobilní stan sdružení Post Bellum, které je autorem projektu "Paměť národa". Ten shromažďuje životní příběhy pamětníků, které se vztahují k 20. století. Rozhlasové nahrávky mají zachytit autentické vyprávění málo známých osobností.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní studio projektu Paměť národa v Karlových Varech

Mobilní studio projektu Paměť národa v Karlových Varech | Foto: Zdeněk Trnka | Zdroj: Český rozhlas

Mobilní studio shromažďuje vzpomínky lidí. Zaměřuje se především na historické okamžiky 20. století z pohledu jednotlivých pamětníků. Jejich životní příběhy je možné zaznamenat přímo na místě.

„Náš stan představuje takovou šňůru, kterou teď děláme po krajských městech České republiky. Představujeme projekt, kde nahráváme životní příběhy a vzpomínky pamětníků. Jsou to životní příběhy, které jsou nějakým způsobem spjaty s historií 20. století. A s tím, jak se tato historie dotkla jednotlivých lidí,“ říká Michaela Riegrová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O projektu natáčel redaktor Zdeněk Trnka

„Někdy je to více profesní, někdy je to dotčeno více režimem, který byl. Někdy jsou to osobní příběhy tak zajímavé, že by se na ně nemělo zapomínat. A tato paměť by měla být uchována."

Projekt Paměť národa zaznamenává životní příběhy a poskytuje je ostatním díky online archivu, který je přístupný na stránkách Paměti národa.

„Tyto výpovědi se snažíme doplnit i obrazovým materiálem nebo dokumenty. Snažíme se jejich příběh víc zpracovat, aby to nebyla jen audionahrávka, ale i anotace a fotografie.“

Kontaktní místo v Karlových Varech už nese své úspěchy. Lidé přicházejí a zajímají se o podrobnosti.

„Reakce jsou velmi pozitivní. I když nemají čas, tak si vezmou informace. Je na nich vidět, že by se rádi dozvěděli víc. Mnoho lidí se tu i zastaví. Právě teď jsme oslovili člověka, který projekt neznal, velmi se mu líbil, chce si to sám prostudovat, projít archiv. Sám se také s pamětníky setkává a nahrává je. Povídali jsme si o tom, jak nás propojit,“ prozrazuje Michaela.

Lidí se zajímavým příběhem je mnoho, ti starší ale pomalu odcházejí. „Právě proto se snažíme zachytit tyto vzpomínky a uchovat paměť národa, která by jinak vymizela a ztratila se,“ dodává.

Záznamy budou soutěžit

Záznamy budou zařazeny do 2. ročníku celostátní soutěže Příběhy 20. století. V rámci projektu se lidé v Karlových Varech dozvědí vše podstatné o hledání pamětníků a zaznamenávání jejich vzpomínek. Vyzkoušet si mohou i základní dokumentaristické techniky.

Mobilní pavilon projektu Paměť národa bude v Karlových Varech do zítřka. Pak se představí i v dalších krajských městech. Z lázní zamíří do Zlína, Pardubic, Plzně, Českých Budějovic, Jihlavy, Prahy, Liberce a Ústí nad Labem.

V loňském ročníku soutěže zaznamenali její organizátoři 600 účastníků. Příběhy 20. století se tak staly největší dokumentaristickou soutěží pro veřejnost v České republice.

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme