Havířovské koupaliště připravilo novinky, ceny nemění

Koupaliště v celém Česku se otevírají prvním návštěvníkům. Výjimkou není ani havířovská městská plovárna, která i letos láká na stejné ceny vstupného, tobogán nebo skokanskou věž. Ve městě s vysokou nezaměstnaností dnes slouží hlavně sociálně slabším lidem a jejich dětem, kteří na dovolenou v Česku nebo zahraničí nemají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prvním otevřeným koupalištěm se letos stala Flošna v Hradci Králové

Prvním otevřeným koupalištěm se letos stala Flošna v Hradci Králové | Foto: Jiří Fremuth | Zdroj: Český rozhlas

„Je méně peněz, takže lidé jsou většinou doma. Nemají na dovolené, tak jdou sem,“ říká pan Josef.

Bydlí už roky v havířovském Šumbarku. Podobně jako desítky jeho sousedů je nezaměstnaný. Každé léto tak on i další sociálně slabší lidé s dekou vyrážejí na městské koupaliště.

Přehrát

00:00 / 00:00

O letošní novinky na havířovské plovárně se zajímal Stanislav Janalík

Ceny už několik let zůstávají stejné, a tak je o místa často doslova boj.

„Ano, je to tak. Je tam spousta takových vrstev ze sociálně slabších. Oni si na dovolenou nezajedou, pro ně je cenově dostupnější dojít na koupaliště,“ říká Stanislav Raniok.

O doklady nebo peníze se už ale lidé bát nemusejí. Skříňky pro návštěvníky mají v Havířově kvůli častým krádežím vlastní strážce.

„Přijdete-li s nějakou cennou věcí, jste zapsán do sešitu. Sám si to dáte dovnitř skříňky, zamknete ji a odejdete,“ vysvětluje ředitel havířovské Správy sportovních a rekreačních zařízení Václav Wicher.

„Při opuštění koupaliště se jdete nahlásit, služba ověří, že jste to vy, pustí vás. Vy si skříňku otevřete a podepíšete, že máte vše, co jste si tam dal.“

I kvůli proměnlivému počasí se letos s přípravou na sezonu v Havířově pořádně zapotili.

„Letos to bylo docela dramatické, protože ze začátku bylo teplo, pak se udělalo 14 dní chladno a deštivo. Tak jsme byli omezeni vstupem na pozemky, čištěním bazénu,“ uvádí Wicher.

„Od světla až do tmy tady pracovníci byli denně, samozřejmě jsme připraveni,“ dodává Václav Wicher.

Havířovské koupaliště má kapacitu zhruba 2800 návštěvníků. Kromě místních ho využívají také lidé z okolních obcí a měst.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme