Ledovce na Antarktidě nezadržitelně tají, varuje nová zpráva NASA

Nejdůležitější ledovce v západní části Antarktidy nezvratně tají. Tvrdí to nová vědecká studie vedená americkým Úřadem pro vesmír a letectví. Podle odborníků jde o nezadržitelný proces, který bude mít vážné důsledky - především stoupání hladiny světového oceánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledovec poblíž Antarktidy

Ledovec poblíž Antarktidy | Foto: National Science Foundation, Jeffrey Kietzmann

Vědecký tým vedený americkou NASA opírá své závěry o analýzu 40letého pozorování šesti velkých ledovcových splazů, které spadají do Amundsenova zálivu. Tání podle expertů nic nemůže zastavit.

Pokud by ledovce skutečně zmizely, hladina světového oceánu by stoupla více než o metr. Hlavní otázkou je podle vědců to, kdy se ledový příkrov úplně rozpadne.

Závěry studie vedou tým k odhadu, že by se tak mohlo stát v příštích dvou stech letech. Pro společnost by ale důsledky mohly být kritické. Novou studii má zveřejnit vědecký časopis americké Geofyzikální unie.

Deník New York Times uvádí, že za destabilizaci ledového příkrovu můžou globální změny klimatu vyvolané nárůstem skleníkových plynů v atmosféře, k němuž vede lidská činnost.

Vědci podle listu nicméně zdůrazňují, že k procesu můžou přispívat i další faktory.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme