Zájem o voličské průkazy k eurovolbám je mnohonásobně nižší než u parlamentních voleb

Dnes mají lidé poslední možnost zažádat si o voličský průkaz k volbám do evropského parlamentu. Zajít si kvůli tomu musí na obecní úřad, které jsou dnes otevřené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny přišli hlasovat i čeští voliči v Bruselu

V předčasných volbách do Poslanecké sněmovny přišli hlasovat i čeští voliči v Bruselu | Zdroj: ČTK

„Tři hodiny po otevření si na úřad městské části Praha 7 přišli pouze čtyři lidé,“ hlásil z místa reportér Českého rozhlasu Jaroslav Gavenda. Otevřeno je do 16 hodin.

Pokud si lidé půjdou pro průkaz osobně, stačí jim občanka. Pokud žádají písemně, nesmí chybět ověřený podpis. Žádost musí být na úřadě také nejpozději do 8. května.

Eurovolby Čechy moc netáhnou, někteří lidé ani nevědí, že budou

Číst článek

Podle Ondřeje Jíchy z radnice Prahy 2 jsou i další možnosti.

„V případě, že je žádost podána do datové schránky, tak tam je autentizace zaručena samotným prostředím datových schránek, a pak je ještě možnost podat elektronicky se zaručeným elektronickým podpisem, tam je to také bez problémů,“ ujišťuje.

Na úřadě druhé pražské městské části evidovali ve středu 60 žádostí o voličský průkaz. Když se volilo do Poslanecké sněmovny, chtělo tehdy průkaz skoro 1500 lidí.

Jestliže se nějaký cizinec dnes rozhodne volit v Česku, má smůlu. Konečný termín pro zapsání do seznamu voličů uplynul 13. dubna. Volit nelze ani na českých zastupitelských úřadech v zahraničí.

Evropský parlament | Foto: Michal Jindra

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme