ŘSD jedná o využití budov na přechodu v Rozvadově, zvažuje i pronájem soukromníkovi

Dálniční hraniční přechod v Rozvadově na Tachovsku býval chloubou České republiky. Byl největší ve střední Evropě a fungoval deset let. Po vstupu Česka do schengenského prostoru ale ztratil význam. Už několik let opuštěné budovy kolem dálnice D5 chátrají. I když plánů na využití bývalé celnice bylo mnoho, na žádný z nich zatím nedošlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O budoucnosti budov v Rozvadově de bude jednat

O budoucnosti budov v Rozvadově de bude jednat | Foto: Lukáš Milota | Zdroj: Český rozhlas

„Kdysi, když policie a celní správa na dálničním přechodu skončily, rozhodovalo se, jestli přechod dostane obec nebo někdo jiný. Dostalo ho nakonec Ředitelství silnic a dálnic,“ říká starosta Rozvadova Bořivoj Vrabec z KSČM.

Přístřešky i budky pro celníky už z areálu rozvadovského přechodu zmizely, okolo dálnice ale zůstávají nevyužité budovy. Některé jsou zchátralé, obrostlé trávou, na schodech jsou opadané dlaždice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Využití objektů na přechodu v Rozvadově zůstává nejasné. Podrobnosti zjišťoval redaktor Lukáš Milota

„Je to v neutěšeném stavu. Mám pocit, že se o to skoro nikdo nestará, mimo posekání trávy. Měl by tady prý být dálniční odpočivadlo. Ale v jakém stadiu to je, vůbec nevíme,“ dodává starosta. ŘSD by podle něj mělo přemýšlet třeba o pronájmu budov.

Na přechodu je docela rušno, konkrétně na příjezdu do Česka motoristé odpočívají, zastavují na toaletu, u benzínky nebo jdou do bistra. Němec Rudi jezdí do Česka obchodně, přes česko-německou hranici přejíždí přes 20 let, stav přechodu v Rozvadově rozhodně nevidí tragicky.

„Za ta léta, co sem jezdíme, jsme zažili hodně. Myslím, že je to tady na Rozvadově dobré, v pohodě. Jako hraniční přechod to stačí. Turisty stav přechodu nezajímá, ti chtějí být co možná nejrychleji v Praze a nestarají se, jestli to tady je nebo není hezké,“ míní.

„Německo a Česko jsou v Evropské unii, Rozvadov není žádná brána do východní Evropy. Ty časy už jsou dávno pryč,“ dodává Rudi.

Podle Jana Rýdla z ŘSD je několik možností, jak areál rozvadovského přechodu využít: „Ředitelství silnic a dálnic o budoucnosti Rozvadova v současné době jedná. Možností je využití objektů a pozemků přímo ŘSD či jinou státní organizací, ovšem v úvahu stále připadá i pronájem soukromému zájemci.“

Naděje, že se s dálničním přechodem bude něco dít, zůstává. Rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Lukáš Milota Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme