Lenin, Stalin, Dzeržinskij. V Minsku pomníky masových vrahů nikomu nevadí

Pomník v centru města si zaslouží národní hrdinové, významní umělci nebo mimořádné osobnosti. V běloruském Minsku ale stojí na náměstích bolševičtí vůdci a tyrani, kteří mají na svědomí tisíce lidských životů. A místním to nepřijde vůbec divné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenin v minském metru. Pro štěstí si lidé sahají na jeho nos

Lenin v minském metru. Pro štěstí si lidé sahají na jeho nos | Foto: Petr Vavrouška | Zdroj: Český rozhlas

Běloruské hlavní město je takovým živým skanzenem komunismu. V žádné jiné postsovětské metropoli totiž nenajdete pomníky Lenina, Stalina a Dzeržinského. Místním ale nevadí, že si veřejně vystavují tyto masové vrahy.

„Proč taky, vždy je to pomník, je to naše historie. Nemůžeme je jen tak odstranit. Celá jedna generace si Lenina váží. Je to významná historická postava,“ říká státní úředník před sídlem vlády a sochou Lenina.

Většinu soch Lenina vytvořil běloruský umělec Zair Azgur. V jeho muzeu jich mají desítky.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Minsku natáčel zvláštní zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

„Dnes máme ve sbírce muzea 25 uměleckých děl zobrazujících Lenina. A více než 15 děl Stalina,“ říká průvodkyně Ljena. A ani ředitelka muzea si nedovede představit, že by z centra města zmizely pomníky velmi kontroverzních osobností.

„Na základě čeho můžeme odstranit sochy Lenina nebo Stalina, které vytvořily předchozí generace? To nemůžeme, to se nesmí. To je naše historie, kterou musíme zanechat našim potomkům,“ říká paní Oksana.

Pomníků vůdce bolševické revoluce je v Minsku několik. Například jedna stanice metra se jmenuje - jak jinak - Leninova. A zatímco turisti v Praze si pro štěstí hladí svatého Jana Nepomuckého, tady při východu z metra je to busta Lenina. Vladimír Iljič má od lidí vyleštěný nos.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme