Klienti úřadů práce jsou stále agresivnější, peníze na zabezpečení poboček nejsou

Kopání do židlí, shazování počítačů ze stolů a nepublikovatelné nadávky. S takovým chováním neúspěšných žadatelů o sociální dávky se setkávají pracovníci úřadů práce pravidelně. V posledních měsících ale jejich obavy rostou. Útočníci jsou stále agresivnější. Řada zaměstnanců proto zvažuje, že z úřadu odejde.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad práce (ilustrační foto)

Úřad práce (ilustrační foto) | Foto: Vladan Dokoupil

„Já jsem dokonce zažil fyzický útok, byť přes přepážku, ale bylo tam bouchání do skla, slovní napadání hrubým způsobem. Byl to muž ve středních letech. Měl pošramocenou kriminální minulost, takže šel z něho dokonce strach," popsal svou zkušenost pracovník menší středočeské pobočky.

Policii nakonec volat nemusel, útočníka sám uklidnil. Pomoc si ale musí občas zavolat jeho pražské kolegyně. „Tam se dokonce potkaly s drogami,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

O agresivitě lidí na úřadech práce natáčela redaktorka Evelyna Kulíšková

Jen od ledna do května eviduje úřad práce na tři desítky fyzických napadení svých zaměstnanců. Nejčastěji na ně útočili neúspěšní žadatelé o sociální dávky.

„Dříve to byly víceméně verbální útoky, dneska se bohužel přidávají už i ty fyzické a skutečně už zavánějí brutalitou. To samozřejmě působí na naše zaměstnance, vyvolává to v nich veliký stres a je to také důvodem k tomu, že nám odcházejí kvalifikovaní lidé," vysvětlila mluvčí Kateřina Beránková.

Odcházejí po zkušební době

Přesnou statistiku odchodů úřad nemá, z 200 nových zaměstnanců ale z různých důvodů po zkušební době zůstalo jen deset procent. Úřad by proto rád zlepšil bezpečnost na přepážkách. Jenže na to nemá peníze.

„Z finančního hlediska bohužel není možné, abychom zavedli nezbytná opatření na všech kontaktních pracovištích v rámci celé České republiky. Takže momentálně situaci řešíme podle finančních možností jednotlivých krajských poboček,“ uvádí mluvčí.

O problému ví i ministerstvo práce. Slíbilo proto, že pobočky ve státních budovách postupně lépe zabezpečí. Do té doby se musí zaměstnanci úřadu spolehnout třeba na ochranné spreje nebo pomoc policie.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme