O dotace na kotle je v Plzeňském kraji zájem, lidé si už rozebrali více než polovinu peněz

Obyvatelé Plzeňského kraje ode dneška žádají o příspěvek na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za nové. Připraveno je 20 milionů korun, které rovným dílem dal krajský úřad a Státní fond životního prostředí. Více než polovina prostředků už je ale v tuto chvíli rozebrána.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kouřící komín (ilustrační foto)

Kouřící komín (ilustrační foto) | Foto: F. Tichý

Plzeňský kraj nyní eviduje více než 220 zájemců, kteří dostanou dohromady příspěvky na nové kotle v hodnotě více než 11 milionů korun. Prostředky, které tvoří 20 milionů korun, by měly vystačit pro přibližně 400 až 500 žadatelů.

Aby se předešlo nocování a frontám před krajským úřadem, který žádosti přijímá, zvolilo město způsob elektronického podání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak mohou lidé požádat o dotaci na nový kotel, zjišťovala Martina Klímová

Po telefonu se snaží radit zájemcům vedoucí administrativně správního oddělení na krajském úřadě v Plzni Hana Peřinová.

„Dotazy jsou různé podle toho, jak dalece si žadatel nastudoval dotační program. Někdo se ptá na počáteční údaje, někdo má problém dostat se do systému, aby mohl podat žádost,“ vysvětluje Peřinová.

Žadatel o dotaci na nový kotel se musí zaregistrovat do dotačního programu Plzeňského kraje a následně se přihlásit ke svému účtu.

„Najde dotační titul společný program na výměnu kotlů, podá novou žádost a vyplní pět požadovaných údajů. Uloží a získá pořadové číslo, na jehož základě může podat písemnou žádost,“ dodává Peřinová.

Kotel musí lidé koupit až po podání žádosti

Písemná část musí obsahovat vyplněný a vlastnoručně podepsaný formulář žádosti. Člověk by neměl zapomenout na fotky stávajícího kotle, na kterých musí být vidět napojení na otopnou soustavu a komín. Pokud žadatel není výlučným vlastníkem nemovitosti, musí přiložit také souhlas spoluvlastníků.

Lidé mohou být z pořadníku vyřazeni, pokud nesplní podmínky dotace. Šanci získat peníze poté dostanou náhradníci.

Kotel mohou například žadatelé koupit až po podání žádosti, říká vedoucí odboru životního prostředí na plzeňském hejtmanství Martin Plíhal.

„Pokud se občané dozvědí, že jsou úspěšnými žadateli, mohou realizovat koupi. Mají devět měsíců na to, aby doložili potřebné doklady k tomu, abychom uzavřeli smlouvu o konkrétním financování. Následně do měsíce převedeme peníze na účet žadatele,“ upřesňuje Plíhal.

Polovinu žádostí bude zpracovávat Krajský úřad Plzeňského kraje a druhou Státní fond životního prostředí. O příspěvek mohou lidé žádat do vyčerpání dvaceti milionů korun, nejpozději však do 30. června letošního roku.

Martina Klímová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme