Kvůli aktualizaci brněnského územního plánu se občanská sdružení chtějí obrátit na soud

Kontroverzní aktualizace územního plánu města Brna zřejmě skončí u soudu. Proti dokumentu, který má přes deset tisíc stran textu a stovky mapových podkladů, dlouhodobě bojují opoziční zastupitelé i občanská sdružení. V nepřehledném dokumentu se totiž skrývá řada dílčích změn, které legalizují černé stavby, nebo opětovně navrhují takové změny, které už v minulosti soud zrušil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Špilberk

Špilberk | Foto: licence Creative Commons Attribution 3.0 Unported, Petr Adámek

Jako příklad uvádí Michal Závodský ze sdružení Masarykova Čtvrť plánovaný bytový dům na Neumannově ulici. Tomu soud v minulosti snížil nejvyšší počet pater na polovinu.

„Aktuálně tam platí ten snížený index podlažní plochy a aktualizace se opět vrací k tomu navýšenému indexu podlažní plochy,“ uvádí Závodský.

Dodává, že lidé, kterých se změna týká, mají možnost podat do tří let správní žalobu.

Podle náměstka primátora za ČSSD Ladislava Macka, který má územní plánování na starosti, jsou podobné změny v souladu se zadáním.

„Jedna z těch podmínek byla i vyhovět rozšíření možnosti bydlení,“ nechal se slyšet Macek.

Pokud aktualizace územního plánu projde příští úterý zastupitelstvem, brněnská občanská sdružení se obrátí na soud.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme