Google by měl podle soudu umožnit lidem, aby upadli do virtuálního zapomnění

Lidé mají šanci nechat se vymazat z internetového světa. Přispěl k tomu verdikt Soudního dvora Evropské unie, který dal za pravdu muži ze Španělska. Ten si stěžoval, že po zadání svého jména do Googlu stále nachází články o dluzích, přestože je mezitím všechny splatil.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetový vyhledávač Google

Internetový vyhledávač Google | Foto: Tomáš Adamec

Zajistit takové virtuální zapomnění není technicky příliš složité. Společnostem, které provozují internetové vyhledávače, ale evropský soud uložil obtížnou roli.

„Tam se dostáváme na velmi tenký led, kdy by se měl Google stát soudcem a rozhodčím a měl by zkoumat práva dalších lidí. Je to podle mě strašlivě komplikované a prakticky neproveditelné,“ říká Petr Krčmář, šéfredaktor internetového serveru root.cz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Květa Moravcová

Lidé se tedy mohou na Google a další vyhledávače obrátit s žádostí o blokaci sporných dat, otázkou ale je, jak budou společnosti posuzovat oprávněnost takového požadavku.

Komplikované bude například také znepřístupňování fotografií. U řady z nich totiž chybí popisky.

Vymazání ze seznamu výsledků vyhledávání provádějí naprogramovaní roboti, jejich práce ovšem není stoprocentní. Může se tedy stát, že udělají chybu a vymažou informace, které měly zůstat uchované, nebo naopak. Lidé tak nikdy nemohou mít jistotu, že požadovaná data byla skutečně zablokována.

Podle Krčmáře je možné, že o výmaz požádají tisíce Čechů. Mnoho z nich se někdy nechalo vyfotit v nelichotivé situaci, snímky se dostaly na internet a teď mají lidé potíže například při hledání práce.

„Obecně by si měli uživatelé uvědomit, že jakmile dají něco na internet, už je nemožné se toho zbavit. To, že požádáme největší vyhledávač, aby nás odstranil ze své databáze, vůbec neznamená, že ta informace zmizí z původního zdroje, že o ní jiné zdroje neví, že si ji někdo neuložil nebo ji někam nezkopíroval,“ upozorňuje Krčmář.

Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme