Ředitel České exportní banky Klumpar rezignoval. Banka má problémy s úvěry

Ředitel České exportní banky Jiří Klumpar rezignoval. Místo něj povede banku Karel Bureš. Klumparovu rezignaci už dříve požadoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD a také ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO. Ministrům vadil Klumparův názor na to, jak vyřešit situaci s nedobytnými pohledávkami banky, ty aktuálně činí zhruba 10 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká exportní banka

Česká exportní banka | Foto: Česká exportní banka

„Jako důvody uvedl to, že považuje svoje cíle, které si stanovil, za splněné. A dává prostor svému nástupci, aby pokračoval v jeho práci,“ popsal důvody Klumparova odchodu Petr Križan z odboru komunikace České exportní banky.

Podle ministra Mládka se Klumpar rozhodl správně: „Bohužel jsem neměl ani pocit, že by se to mohlo změnit za stávajícího pana ředitele. Problémy tam sice primárně nezavinil, ty jsou v hlubší minulosti, ale ono je potřeba je také začít řešit. Proto jsem rád, že bude možné vypsat výběrové řízení.“

Česká exportní banka je státní finanční ústav, určený k podpoře vývozu českých podniků. Vlastní ji čtyři ministerstva.

Ministerstvo financí v ní vykonává 41 procent akcionářských práv státu, ministerstvo průmyslu a obchodu 24 procent, ministerstvo zahraničí deset procent a ministerstvo zemědělství pět procent. Zbylých 20 procent akcií drží státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP). Tu ovládají stejná čtyři ministerstva.

Problematické pohledávky za 16 miliard

V lednu v bance zasahovala policie. Vyžádala si materiály k obchodním případům z let 2005 až 2011. Banka má problematické pohledávky za 16 miliard korun. Z této částky by zhruba šest až sedm miliard mohla vymoci zpátky. Zbylých devět až deset miliard korun bude velmi obtížně vymahatelných. A dá se předpokládat, že o peníze definitivně přijde.

Policie tehdy kontrolovala i EGAP. Existuje podezření, že vedení obou společností špatně vyhodnotilo některé zakázky, které finanční instituce pomáhaly financovat. A že podcenilo možná rizika.

Dnes odvolaný ředitel Klumpar tehdy ve vedení banky nebyl. Býval nuceným správcem Agrobanky a působil i v České národní bance. Do Exportní banky přišel v prosinci 2012. To, co ministrům vadí, je jeho názor na to, jak vyřešit situaci s nedobytnými pohledávkami.

Konsolidační banku ministři nechtějí

V rozhovoru pro Lidové noviny Klumpar řekl, že navrhne vytvoření nové, jakési Konsolidační banky, do které by přešla část České exportní banky. Právě ta, ve které by byly nedobytné pohledávky.

Přitom podle Klumpara zatím není jasné, zda by byly do špatné části převedeny jenom vyloženě kolabující úvěry za zhruba 15 miliard korun, nebo všechny ‚ostře sledované‘ pohledávky za 40 miliard korun.

To ministry rozlítilo, protože ředitel banky podle nich překročil své pravomoci a měl by se spíše starat o to, aby vyřešil problémy, které banka má. A zdůraznili, že ve vládě nikdo nemá zájem vytvářet konsolidační agenturu, která by měla přebírat špatné úvěry České exportní banky.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme