Unikátní Plečnikův kostel v Praze by se mohl dostat mezi památky UNESCO

Pražský kostel Nejsvětějšího srdce Páně by se mohl dostat na seznam kulturního dědictví UNESCO. A to díky architektu Josipu Plečnikovi, který stavbu na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 navrhl. Kostel je jen jednou ze součástí rozsáhlého projektu, který iniciuje slovinské ministerstvo kultury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze na Vinohradech

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze na Vinohradech | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Plečnikův kostel Nejsvětějšího srdce Páně je jednou z nejvýznamnějších českých sakrálních staveb 20. století. Budova je zatím přístupná pouze v době bohoslužeb.

Brzy ale přibudou nová bezpečnostní opatření, která umožní otevřít kostel i během dne. Jsou součástí management plánu, který pro nominaci připravila Praha 3, na jejímž území se kostel nachází.

„Musíme se tam jako městská část zaručit za to, že nebudou prováděny významné změny, které by narušily ten ráz,“ říká starostka Prahy 3 Vladislava Hujová z TOP 09. Dalším úkolem bylo zajistit informační centrum; to už minulý měsíc v Praze 3 otevřeli.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nominaci kostela Nejsvětějšího srdce Páně na seznam UNESCO se zajímala redaktorka Veronika Štefanová

Městská část do management plánu zatím investovala něco málo přes milion korun. V tuto chvíli řeší konkrétní opatření, jako je například oprava zvonice nebo přístupové rampy. Letos do management plánu investuje okolo 200 tisíc korun. Na část přispěje i české ministerstvo kultury.

Iniciátorem společné nominace je slovinské ministerstvo kultury, které na projektu pracuje už od roku 2011. „Nejdůležitějším krokem k nominaci bylo vybrat jednotlivé stavby a projekty, které by komise UNESCO považovala za unikátní.“

Na seznam třeba i trojmostí přes Lublanici

„Tyto stavby musí vytvářet jednotný celek s univerzální hodnotou. To je totiž hlavní kritérium proto, abychom Plečnikovo dílo na seznam UNESCO dostali,“ vysvětluje Špela Spanzelová, ředitelka odboru kulturního dědictví na slovinském ministerstvu kultury.

Nominace bude kromě kostela Nejsvětějšího srdce Páně obsahovat i sérii staveb v Lublani, mezi nimi například univerzitní knihovnu nebo trojmostí přes řeku Lublanici.

„V současné chvíli je naší prioritou připravit všechny podklady pro soupis hmotných i nehmotných statků z dílny Josipa Plečnika, které chceme na seznam kulturního dědictví UNESCO zařadit. Tento krok předchází samotné nominaci.“

„Pak teprve začne komise vyhodnocovat podklady a přímo v terénu i samotné stavby. To může trvat i rok a půl,“ dodává Špela Spanzelová.

Další setkání čeká českou a slovinskou stranu tento měsíc v Lublani.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme