Sice vystoupili ze záchranného programu, ale mladí Portugalci práci nemají

Portugalsko dnes ukončilo záchranný program. Stane se tak po Irsku druhou zemí, která se po hluboké, tříleté krizi opět staví na vlastní nohy. Otázka ale je, zda ekonomické zlepšení je vidět i v životě Portugalců ne jen na statistických číslech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchod s treskami v centru Lisabonu

Obchod s treskami v centru Lisabonu | Foto: Robert Mikoláš

„Je to špatné, je to hodně špatné. Není žádná práce. Mladí nemají práci,“ říká důchodkyně, pozorující prvomájovou demonstraci ke Svátku práce.

Mnoho Portugalců nemá v tento den co oslavovat, protože právě práce je to, co jim chybí. Za poslední roky se nezaměstnanost v zemi ztrojnásobila a je teď na 15 procentech.

„Nezaměstnanost je obrovská. Lidé žijí v mizerných podmínkách. Také zdravotnictví se zhoršilo, kvalita nemocnic je hrozná. Musíme pokračovat v našem boji,“ vypočítává změny ve společnosti účastnice demonstrace, asi čtyřicetiletá Lucilia.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se žije v právě zachráněném Portugalsku, zjišťovala Silvie Třeslínová

Do problémů Portugalsko dostala podle Lucilie sama Evropská unie. Vláda pak jen dělá to, co jí takzvaná Trojka – tedy Mezinárodní měnový fond, Evropská komise a Evropská centrální banka – přikáže. Výměnou za záchranné půjčky musela totiž země provést tvrdá úsporná opatření.

Portugalsko ale odmítlo využít možnosti mimořádné roční půjčky pro případ nového zhoršení situace, jak oznámil premiér Pedro Passos Coelho.

„Mnoho malých podniků zkrachovalo. Neměli práci nebo peníze na materiál, a museli proto zavřít. A to nastartovalo nezaměstnanost. Hodně Portugalců muselo odejít a pracují v cizině, hlavně mnoho mladých,“ pokračuje Lucilia a její slova potvrzují i statistiky.

Podle nich každé čtyři minuty opustí zemi jeden Portugalec. Míří většinou do Francie, Lucemburku či Švýcarska nebo i do dřívějších portugalských kolonií, nejčastěji do Angoly. S masivním exodem mladé generace se potýká i loni zachráněné Irsko.

Portugalci by si teď měli začít běžně půjčovat na trzích, stejně jako všechny standardně fungující země.

Svou záchranu Portugalsko ukončilo stejně jako loni Irsko. Portugalsko zachránila od státního bankrotu mimořádná pomoc od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Za část záchranných půjček Portugalsku ručí i Česko. Ze zemí eurozóny už tak čerpá pomoc jen Řecko a Kypr.

Ondřej Houska, Silvie Třeslínová, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme