Vláda prodloužila volby v Egyptě o další den. Kvůli příliš nízké účasti

Účast v egyptských prezidentských volbách je zatím nízká. Nejhorší odhady mluví jen asi o 15 procentech voličů. Vláda proto vyhlásila na dnešek volno pro státní zaměstnance, prodloužila dnešní hlasování o hodinu a ve večerních hodinách nakonec přidala další den hlasování. Případná nízká volební účast by podle analytiků zpochybnila vývoj po loňském svržení prezidenta Muhammada Mursího. Režim, nastolený armádou, se proto snaží dostat k urnám co největší počet lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentské volby v Egyptě

Prezidentské volby v Egyptě | Zdroj: Reuters

„Nepropůjčím legitimitu režimu, který si ji nezaslouží. Nebudu se účastnit voleb, které jsou politicky bezcenné. Nepůjdu k volbám, které jsou jen komedií, a tlačí nás k volbě jednoho kandidáta," říká jeden z mladých Egypťanů, kteří se rozhodli volby bojkotovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O volbách v Egyptě hovořil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Egyptě Štěpán Macháček

Podle pozorovatelů je u volebních uren evidentní absence právě mladých lidí.

Provládní egyptská média nasadila v souvislosti s nízkou volební účastí výhrůžný tón. Soukromá televizní stanice ON TV například označila neúčast na volbách za vlastizradu.

Egyptské prezidentské volby budou trvat o den déle. Volební místnosti by se tak definitivně měly uzavřít až zítra večer.

Na základě dosavadní neuspokojivé volební účasti o tom dnes rozhodla vláda Ibráhíma Mehleba.

Egyptští státní zaměstnanci dostali volno, mají zvýšit účast v prezidentských volbách

Číst článek

„Přišla mi spousta, opravdu spousta žádostí od lidí z různých společenských skupin a vláda se rozhodla tato přání respektovat,“ říká premiér.

„Samozřejmě jsou tu různé priority, ale prioritou číslo jedna je, aby měl lid příležitost dát najevo svou vůli bez jakýchkoliv obtíží a překážek. Proto jsme rozhodli, že zítra bude s dovolením Božím celý den volno,“ dodává.

Státní zaměstnanci tak budou mít po celý den volno, aby mohli jít nerušeně volit. Navíc dnes smějí lidé jezdit metrem v Káhiře a vlakem po celém Egyptě zdarma.

Ani kampaň před volbami neměla na Egypťany přílišný vliv. Volit jich přišlo málo | Foto: Reuters

Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu v Egyptě Štěpána Macháčka padl i návrh, aby ti, kdo nevolí, platili pokutu v přepočtu asi 1500 korun.

Současný režim, který přišel k moci vloni v létě, stále ještě bojuje o legitimitu. Proto je pro něj uznání ve volbách tak důležité.

„Potřebuje alespoň takovou volební účast, jako byla při minulých prezidentských volbách v roce 2012. Ve druhém kole tam dosáhla 52 procent,“ dodává Macháček.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme